"Mermer değil, zevk satalım"

İZMİR (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, mermerin işlenerek ihraç edilmesi halinde Türkiye'nin bu sektörden çok ekmek yiyebileceğini söyledi. Satıcı, "Mermer değil zevk satalım" dedi.

İzmir'deki 10. Uluslararası Mermer, Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışında konuşan Oğuz Satıcı, Türkiye'nin ihracat yaparken ithalat yapmak zorunda olmadığı, katma değeri tamamen Türkiye'ye ait olan mermerin dışında bir başka sektör bulunmadığını ifade etti. TİM Başkanı Satıcı, dünya mermer rezervlerinin yüzde 30'unun Türkiye'de bulunduğuna dikkat çekerek, mermer sektöründe tedarikçilikten çıkıp mimari süreçlerin bir çözüm ortağı haline gelmesi gerektiğini belirtti. Bugün tüm ihracatçı sektörlerde yalnızca gelen talebe yanıt veren değil, aynı zamanda talep oluşturan proaktif bir çizgiye doğru ilerleyişin sürdüğünü vurgulayan Oğuz Satıcı, "Türkiye'nin, mermer sektöründe bir tedarikçi olmaktan en kısa sürede çıkarak mimari süreçlerin bir çözüm ortağı haline gelmesi gerekiyor. Mermer satmak yerine estetik tarz ve çözüm satmaya kısa sürede geçmemiz, elimizdeki kıymeti, büyük inşaat endüstrisinin hammaddesi olmaktan çıkartmamız ve bir an önce 'zevk satar' hale gelmemiz gerekiyor. Doğal taş madenciliği sektörünün bir kısmının adını 'Cephe Tekstilinde Doğal Çözümler Sektörü' haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için suyun başını tutmak, dünya mimarlık sektörü içinde Türkiye mermer sanayiinin olanaklarını tanıtmak ve sürekli anlatmak durumundayız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, dünyanın yeniden doğayı keşfettiği, endüstriyel malzeme ve çözümlerden yorulduğu modern sonrası bir çağın yaşandığına dikkat çekerek, Batılı tüketicilerin gelirlerindeki artışa paralel olarak yeniden doğal tarımı, doğal malzemeleri tercih etme eğilimi gösterdiklerini söyledi. Bu durumun doğal taş ve mermerin hayat içindeki yerini artıran ve pazar payını büyüten bir eğilime işaret ettiğini anlatan Satıcı, "Bu, dikkatli kullandığımızda yelkenlerimize doldurabileceğimiz bir rüzgardır" dedi.

Satıcı, güç birlikleri yapmayı, fiyat rekabetinden çok ürün ve servis kalitesini artırmayı ve pazarlama süreçlerinde mimari eğilimler üzerine etki edecek bir pazarlama yapılması halinde bu sektörden Türkiye'nin çok ekmek yiyeceğini sözlerine ekledi.