Mersin 6. Uluslararası Gıda fuarı açıldı -Vali Güzeloğlu: "Mersin, gıda ve tarımsal üretimalanında Türkiye'nin en büyük üretici kentidir"

Mersin 6. Uluslararası Gıda, Gıda teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı.

Mersin 6. Uluslararası Gıda, Gıda teknolojileri ve Paketleme Fuarı açıldı.

Vali Güzeloğlu, CNR Expo Yenişehir Fuar Alanı'ndaki açılışta, Mersin'in her geçen gün uluslararası kimliği öne çıkan, Türkiye'nin doğu Akdeniz çanağındaki en önemli ticaret, liman ve uluslararası ilişkiler merkezi olarak açıkça belirginleşen bir kent olduğunu söyledi.

Mersin'in, Türkiye'nin büyük yürüyüşünün küresel ölçekteki belirleyici ülke kimliğine sahip olmasının yanı sıra zenginleştirici ve derinleştirici bir kent olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "Mersin, tarım, hizmetler sektörü ve sanayi alanında Türkiye'de iddialı olabilen yegane kentlerden biridir. Bu açıdan bakınca Mersin'i yönetirken, geleceğe taşırken, projeler konuşurken bu büyüklüğü düşünüp, bizlere yüklediği sorumlulukla hareket ederek yönetiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Mersin'in gıda ve tarımsal üretim alanında Türkiye'nin en büyük üretici kenti olduğunu ve 2011'de 3 milyar TL'lik tarımsal üretim gerçekleştirdiğini ifade eden Güzeloğlu, şöyle konuştu:

"Bu veriler çerçevesinde bugünkü fuar, tarımsal altyapının teknolojiyle buluşmasının, üretimin ulusal ve uluslararası pazara ulaşmasının, üretenden tüketiciye ulaştıran her kişi ve kuruma kazanç sağlayacak bir açılımın önemli tamamlayıcısıdır. Türkiye geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı önemli imkanlar ve fırsatlar sunan bir teşvik paketiyle buluştu. Mersin 3. bölgede bulunuyor. Bu teşvik paketinde yer alan ve özel yatırımlara konu olan birçok katkı kentimizi çok daha avantajlı bir yere taşımakta. Yeni dönemde Mersin'de tüm yatırımcılara sunulacak ve ev ödevi olarak anlaşılacak çalışmalara başladık. Bunların başında yeni organize sanayi bölgesi alanları üretmek, yatırım altyapıları sunmak, sektörel ve bölgesel teşvikleri kullanacak yatırımcı için yatırım yapmayı cazip kılacak çalışmalar geliyor. Stratejik sektörlerden başlayarak Mersin'in sunacağı üstünlüklerde, gerek Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin Yatırım destek ofisi, Gerek Mersin Valiliği Ar-Ge Ofisi gerekse diğer kurum ve kuruluşlarımızın yatırımcının yanında olacağını belirtmek istiyorum."

Reklam
Reklam

Mersin'in bir bütün olarak Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve zenginleşmesine katkı sunmaya devam edeceğini vurgulayan Güzeoğlu, "Bu fuarlar yakın bir gelecekte büyük ölçekte bugünkü alanlarının çok ötesinde uluslararası kimliği daha zenginleşmiş ölçekte Adana ile bütünleşmiş olarak Çukurova ölçeğinde gerçekleşmelidir. Mersin olarak bu birlikteliğe hazırız" diye konuştu.

-Diğer konuşmacılar-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da tarım ve gıdanın birbirini tamamlayan iki kardeş sektör olduğunu söyledi.

Bu anlamda Mersin'in tarım sektöründeki gücünü gıda sektörüne de taşıyacağını ifade eden Aşut, şöyle devam etti:

"Gıda sektörünün önemi, tarım ve hayvancılıktan elde edilen ana ürünlerde katma değer oluşturmasıdır. Eskiden tarım ürünlerini doğrudan yurt dışına satar, sonra işlenmiş ve paketlenmiş olarak misli ile para vererek geri alırdık. Artık kentimiz gıdada katma değer yaratır hale gelmektedir, gelmek zorundadır. Mersin olarak üretmekten, ürettiğimiz markalaştırmaktan, katma değer yaratmaktan başka zenginleşme yolumuz yok. Petrol kadar önemli olan tarım ve gıda sektörünün stratejik önemi her geçen gün artıyor. 2050'de dünya nüfusunun yüzde 50 artışla 9 milyar olacağı tahmin ediliyor. Yani 3 milyar nüfusun daha beslenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması gerekiyor."

Reklam
Reklam

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme fuarına 7 bin metrekare alanda 135 katılımcı firma ile gerçekleştiğini ifade eden Aşut, Ürdün, Azerbaycan ve Tunus'tan gelen alım heyetlerinin ikili bağlantılarla ayrılacaklarını emin olduğunu kaydetti.

Forza Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül ise 15 Nisan'a kadar sürecek fuarın, Suriye'deki olaylar nedeniyle 3 holden 2 hole düşürüldüğünü, ancak gelecek yıldan itibaren sektörün tüm sorunlarının paylaşıldığı ve Akdeniz çanağının aranan uluslararası nitelikte bir fuarı haline geleceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, beraberindekilerle açılışını gerçekleştirdiği fuar alanındaki stantları gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz