Mersin Ağaçlandırmada Zirve Yaptı

Başbakanlık tarafından başlatılan 2008-2012 yıllarını kapsayan 5 yıllık 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında Mersin’de 53 milyon...

Başbakanlık tarafından başlatılan 2008-2012 yıllarını kapsayan 5 yıllık 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında Mersin’de 53 milyon fidan dikildiği, 19 milyar tohum ekildiği bildirildi.

Ağaçlandırmanın yoğun olarak gerçekleştirildiği Mersin'in Erdemli ilçesinde de yılın son karpelli sedir tohumları önce gökyüzüne yükseldi sonra toprakla buluştu. İlçenin 2 bin rakımındaki Toros köyünün Arpa Alanı mevkiindeki karpelli sedir tohumu ekimi çalışmalarına katılan Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, ilçe sınırları içerisinde bu yıl toplamda bin 800 hektar sahada ağaçlandırma, rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmaları yapıldığını belirterek, Erdemli’nin ağaçlandırma konusunda zirve yaptığını söyledi.

Reklam
Reklam

Başbakanlık tarafından başlatılan 2008-2012 yıllarını kapsayan 5 yıllık ‘Milli Ağaçlandırma Seferberliği’nin son yılında bulunulduğunu ifade eden Akduman, “ 2012 sonbahar döneminde Mersin ilimizde bölge müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalarda ilk fidanı Erdemli İşletmemizde toprakla buluşturduk. O günden bu güne yaklaşık 2 ayı aşkın bir süre içerisinde aralıksız burada dikim faaliyetlerimize devam ettik. Bunun yanında eylül ve ekim ayında toplamış olduğumuz sedir kozalaklarını da yine çalışmalarımızda son noktaya geldiğimiz aşamalarda toprakla buluşturmaya başladık. Böylece hedefimizin üzerine çıktık” dedi.

Yapılan çalışmaların ormanların aslına dönüştürülmesinde büyük bir adım olduğunu anlatan Akduman, “2012 yılında bin 800 hektarlık sahanın 900 hektarında fiilen toprak işlemesi yapmış olduğumuz sahalarımıza toplamda 1 milyon adet fidan dikmiş olacağız ve 150 milyon adet de karpelli sedir tohumu ekmiş olacağız. Böylece bu ormanlarımızın tekrardan aslına dönüştürülmesi yönünde çok önemli katkı yapmış olacağız” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan çalışmaların köylüye ekonomik katkı da sunduğunu anlatan Akduman “Takdir edersiniz ki gecenin yarısında yatağından kalkarak, buralara 2 bin rakımlı yerlere gelen vatandaşlarımızın gayretleriyle biz bu çalışmaları yapmaktayız. Ülkemize olan sevdanın, çevreye olan duyarlılığın ve bir aşkın ifadesi olarak bunlar yapılabilir. Yoksa bunların yalnızca maddi karşılıkla yapılacak bir çalışma olmadığı görülüyor. Köylülerimize çalışmalarının karşılığı olarak toplamda 1 milyon 250 bin TL ödedik. 450 vatandaşımız bir fiil 2 aydır çalışıyor” dedi.

Güzeloluk köyündeki kozalık pistinde sedir tohumu elde edilmesindeki aşamalarla ilgili bilgilerde veren Akduman şunları kaydetti:

“Eylül ve ekim ayında toplanan kozalakların serildiği ve ayrıştırıldığı yerleri biz kozalak pisti olarak ifade ediyoruz. Bu yıl Erdemli olarak 175 ton sedir kozalağı topladık. Bunun 100 tonunu kendi ağaçlandırma ve rehabilitasyon sahalarımızda kullandık. Diğer kalan miktar ise civar işletme müdürlüklerimize gönderildi. Fidanlıklarda kullanılmak üzere 20 ton tohum yine tarafımızdan temin edildi. Bu toplanan 175 ton kozalak karşılığında da vatandaşlarımıza 150 bin lira ödedik. Kozalakların toplanması, pistlerde ayrıştırılması, araziye serpilmesi yaklaşık 2-2,5 aylık bir süreyi kapsıyor. Bu çalışmalar bize ağaçlandırma faaliyetlerinin daha teknik yapılması noktasında katkı sağlıyor. Diğer taraftan da vatandaşlarımız için ekonomik bir gelir sağlanmış oluyor, bir istihdam kapısı oluyor.”

Reklam
Reklam

Akduman, 2008-2012 yıllarını kapsayan 5 yıllık 'Milli Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında Mersin’de toplam 53 milyon fidan dikildiğini, 19 milyar tohum ekildiğini de kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: