Mersin Barosu Başkanı Antmen’den Yeni Anayasa Değerlendirmesi

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, yeni anayasa çalışmalarının oldu bittiye getirilmemesi ve halkın katılımının sağlanması...

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, yeni anayasa çalışmalarının oldu bittiye getirilmemesi ve halkın katılımının sağlanması gerektiğini belirterek, “Yeni anayasa çoğunluğun değil, herkesin anayasası olmalıdır” dedi.

Baro Başkanı Antmen, Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olan yeni anayasa çalışmaları konusunda İHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin evrensel normlarda bir demokrasiye kavuşmasının önündeki en önemli engelin darbecilerin hazırladıkları anayasalar olduğunu ifade eden Antmen, “Bu anayasalar birçok defa değiştirilmiş fakat hiçbir zaman ruhuna dokunulamamıştır. Bu sebeple de Türkiye demokratikleşememiş ve bir türlü normalleşememiştir. Yeni anayasa çalışmaları oldu bittiye getirilmemeli, halkın katılımı sağlanmalı, değişiklikler halk nezdinde tartışılmalıdır. Yeni anayasa çoğunluğun değil, herkesin anayasası olmalıdır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yeni anayasada olmazsa olmalarını da dile getiren Antmen, 12 Eylül referandumuyla kabul edilen değişikliklerin yeni anayasa değişikliğine mutlaka dahil edilmesi ve demokratik hükümlerle değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Anayasa oylamalarında bir oyun bile sonuca etki ettiğine işaret eden Antmen, “Bunun için tutuklu 8 milletvekillinin durumu çözüme kavuşturulmalı ve anayasa yapım sürecine katılımlarının sağlanması için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Anayasanın başlangıç bölümüne ilişkin metin, muğlak ve hukuk ötesi ilkelerden arındırılmalıdır. Cumhuriyetin niteliklerinin anlamını pekiştirme ve netleştirme yoluna gidilmeli, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurucu ve önder rolü, çağdaşlaşma hedefi ile Cumhuriyetin temel nitelikleri açıkça vurgulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dil, din, ırk ve etnik köken bakımından çeşitliliğe ve zenginliğe sahip olduğunu kaydeden Antmen, bu bağlamda yeni anayasanın başlangıç metninde yurttaşlığın hak ve özgürlüklere dayalı, insan onurunu öne çıkaran hukuksal bir bağ olduğunun yanı sıra 'tasada ve kıvançta ortaklık' ve 'bir arada yaşama arzusuna' dayalı ulus anlayışının vurgulanmasını istedi. Antmen, yeni yurttaşlık ve başkanlık sistemine ilişkin taleplerini de şöyle dile getirdi:

Reklam
Reklam

“'Yurttaşlık hukuksal bağını, Cumhuriyetin hak eşitliği ve özgürlüklere dayanan bir arada yaşama arzusu olarak gören ve ondan güç alan Türkiye Cumhuriyeti halkı, bu anayasayı yapmıştır’ şeklinde bir ifade başlangıç metninde yer almalıdır. Ülkemizde mevcut parlamenter sistem geliştirilmeli, ancak başkanlık sistemine kesinlikle geçilmemelidir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: