Mersin, Gelir Vergisi Şampiyonunu Öğrenemedi

Mersin'in 2011 yılı gelir vergisi şampiyonları açıklandı. Gelir vergisinde ilk 100'e girenlerden 31'i isminin açıklanmasını...

Mersin'in 2011 yılı gelir vergisi şampiyonları açıklandı. Gelir vergisinde ilk 100'e girenlerden 31'i isminin açıklanmasını istemezken, ilk 10'a girenlerden ise sadece 4'ü isminin açıklanmasına izin verdi. Mersin'in gelir vergisi şampiyonu da kendini saklarken, Yeminli Mali Müşavir Mehmet Hanefi Küçük, 649 bin 430 lirayla ikinci sırada yer aldı.

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, Mersin'in 2011 yılı gelir vergisi rekortmenlerini, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda, kazançlarını gerçek usulde beyan eden Gelir Vergisi mükelleflerinin, 2011 yılına ait beyannamelerini 29 Mart 2012 akşamına kadar verdiklerini, beyan edilen vergilerin birinci taksitinin Mart ayında ödendiğini, ikinci taksitin ise Temmuz ayında ödeneceğini söyledi. Mersin'de 2011 yılında beyanname veren sayısının 2010'a göre yüzde 8 arttığını, 70 bin 602 mükellefin beyanname verdiğini belirten Aksoy, matrahta ise yüzde 12'lik artış gerçekleştiğini, 519 milyon 581 bin 430 liralık matrah beyan edildiğini kaydetti. Bu matrahlar üzerinden hesaplanan vergilerin de 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında artarak, 115 milyon 283 bin 706 TL'lik tahakkuk eden vergi hesaplandığını ifade eden Aksoy, toplamda yıllık gelir vergisinde hesaplanan vergideki artışın yüzde 7 olduğunu dile getirdi. Özellikle altını çizmek istedikleri Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) ile ilgili 2010 yılında 8 bin 27 mükellef beyanname verirken, 2011 yılında 12 bin 638 mükellefin beyanname verdiğini, yüzde 57,44 oranında artış gerçekleştiğini bildiren Aksoy, GMSİ'de hem matrahta hem hesaplanan vergide yüzde 41 artış olduğunu aktardı. Aksoy, basit usulde ticari kazanç elde eden küçük esnafın verdiği beyannamelere göre matrahta yüzde 8, hesaplanan vergide ise yüzde 9'luk artış gerçekleştiği bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

"KAYIT DIŞI İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BAŞARILAR ELDE EDİLDİ"

İlk 100 mükellefin 2010-2011 beyannamelerinin karşılaştırması yapıldığında, beyan edilen matrahlara ve tahakkuk eden vergilere bakıldığında yüzde 4'lük değişim olduğunu anlatan Aksoy, "Bu rakamları analiz ettiğimizde, 2011'de bir önceki yıla göre Beyana Dayanan Gelir Vergisi matrahında toplamda yüzde 12, tahakkuk eden vergide ise toplamda yüzde 11 oranında artış gerçekleşmiştir. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilk kez başlattığı, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile GMSİ'de yüzde 57,44'lük artış oldu. Gelir Vergisi oranlarında sağlanan önemli indirimlere rağmen bu sonuçların alınması, özellikle kayıt dışıyla mücadelede önemli bir başarı edildiğini ve yapılan çalışmaların olumlu neticelerinin alındığını göstermekte, gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacak niteliktedir" dedi.

Bu sonuçların alınmasında, normal mesaisinin üzerinde çalışan tüm mesai arkadaşlarına, mükelleflere ve basına da teşekkür eden Serdar Aksoy, Gayrimenkul Kira Gelirleri başta olmak üzere tüm gelir vergisi mükelleflerinin eksik beyanda bulunulmuş olması ya da hiç beyanda bulunulmamış olması durumunda cezalı işleme muhatap olmadan, yasal süresi sonrasında da pişmanlıkla düzeltme beyannamesi verebileceklerini anımsattı. Aksoy, "Meskenlerini kiraya vermek suretiyle kira geliri elde eden vatandaşlarımız, 2011 yılında elde ettikleri gelirin 2 bin 800 TL'lik kısmını beyana konu etmeyerek kalan tutarı beyan edecektir. Ancak kira gelirinin beyan edilmemesi durumunda 2 bin 800 liralık istisna tutarından faydalanılması mümkün değildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kayıt dışılığı önemli ölçüde kavrayabilecek teknolojik altyapı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını, vergi oranlarında çok önemli indirimler gerçekleştirildiğini söyleyen Aksoy, "bu çerçevede, mükelleflerimizin vergiden kaçınma veya vergi kaçırma gerekçeleri büyük oranda ortadan kalkmıştır. Mersin Vergi Dairesi olarak yaptığımız tüm çalışmalarımızda temel amacımız, haksız rekabete neden olan ve vergide adaletsizliğe yol açan kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek ve kayıt dışı olanları vergilendirmektir" ifadelerini kullandı.

İLK 10'A GİREN VERGİ REKORTMENLERİNDEN 6'SI İSMİNİ SAKLADI"

Daha sonra Mersin'de gelir vergisinde ilk 100'e giren mükelleflerden ilk 10'unu açıklayan Aksoy, mükelleflerin bazılarının isimlerinin açıklanmasını istemediklerini de kaydetti. Aksoy'un açıklamasına göre, Mersin'de ilk 10 sırada yer alan vergi rekortmenlerinin 1, 3, 4, 6, 7 ve 8'inci sırasında bulunan 6'sı isminin açıklanmasını istemedi. Mersin'in vergi şampiyonu da ismini sakladı. Bu kişinin beyan ettiği matrah 1 milyon 919 bin 926 lira olurken, ödeyeceği vergi de 665 bin 654 lira olarak hesaplandı. İkinci sırada 1 milyon 873 bin 574 TL matrah, 649 bin 430 TL tahakkuk eden vergiyle Yeminli Mali Müşavir Mehmet Hanefi Küçük yer alırken, 3'üncü sıradaki rekortmenin tahakkuk eden vergisi 595 bin 876 TL, 4'üncü sıradakinin 393 bin 761 TL olarak gerçekleşti. 5'in sırada Erdemli'den telekomünikasyon tesisinin perakende satışını yapan Mustafa Koray Dölek yer alırken, 9'uncu sıraya otelcilik hizmetleri veren Necati Özsavran, 10'uncu sıraya da Avukat Ali Serdar Ural yerleşti.

Reklam
Reklam

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mersin Vergi Dairesi Başkanı Aksoy, Mersin'in toplam vergi gelirleri içinde Türkiye'de şu anda 5'inci sırada yer aldığını, 2011 sonunda ihracatın ithalattan fazla olduğunu ve 104 milyon dolarlık fark bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: