Mersin İlk 20’nin içinde

Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan’ın yönetimindeki bakanlık birimleri, il il dış ticaret potansiyeli hazırladı.

Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan’ın yönetimindeki bakanlık birimleri, il il dış ticaret potansiyeli hazırladı.

Buna göre çeşitlilik performansı hesaplanan illerden, ihracata konu malların üretiminde en çok çeşitliliğe sahip olan ilk on il sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Mersin, Kocaeli, Tekirdağ, Antalya ve Kayseri.İllerin ihracatta çeşitlilik performansları incelendiğinde, endeks değeri hesaplanan 76 ilin üretip rekabetçi bir şekilde ihraç ettiği ürün çeşitliliği ortalamasının 40 olduğu anlaşılıyor.

Reklam
Reklam

Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan, "Her ilin ihracat sepeti en hızlı ve kolay nasıl daha nitelikli ürünler ile doldurulabilir onu tespit ettik. Buna göre Türkiye genelinde 200’den fazla sektör potansiyel arz ediyor. Her bir ilimizde, mevcut üretim ve ihracat deseni ile yeni hangi sektörlerin hayata geçirilebileceğini tek tek belirledik. Her ilde güçlü sektörleri ve hedef sektörleri bulduk. İllerimizin her birini bir ülke olarak kabul ettiğimizde, dünya pazarlarında hangi ürünler ile rekabet edebilecekleri ortaya çıktı"dedi.

Ekonomi Bakanı ve Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan sözlerine şöyle devam etti: "İnanıyorum ki, her bir il için belirlediğimiz bu sektörler, uygun destek ve teşvik mekanizmaları ile desteklendiğinde, illerimizin sanayisine, ticaretine, istihdamına ve kalkınmasına önemli derecede katkıda bulunacaktır.Ayrıca, ihracatımızın ürün çeşitliliğini, bu ürünlerin niteliğini, sofistikasyonunu tüm ayrıntıları ile analiz ettik. Gördük ki; halihazırda BRIC ülkelerinden; Brezilya, Rusya ve Hindistan’dan daha sofistike bir ihracat yapısına sahip olan ülkemiz, mevcut durumda ihracatını %23-%30 artırma imkanına sahip durumdadır. Bunun için hangi ülke ve bölgelere ağırlık vermemiz gerektiğini ülke ülke tespit ettik.2000 yılından günümüze kadar olan süreçte hem Türkiye genelinde hem de iller bazında önemli bir ekonomik dönüşüm gerçekleştiği açık bir şekilde kendini göstermektedir. 2000 yılında ihracatta emek yoğun sektörlerde rekabetçi avantaja sahip olan pek çok illimizin bugün sermaye yoğun sektörlerin ihracatında rekabetçi avantaj elde etmiş olduğunu görüyoruz.Bu noktadan hareketle; doğru bir şekilde yönlendirilip desteklendiğinde Türkiye’deki tüm sanayicilerimizin, KOBİ’lerimizin, firmalarımızın ihracatta başarı öykülerini dinleyeceğimizden hiçbir kuşkum yok.Yeter ki doğru hedefe, hep birlikte omuz omuza yürüyelim"dedi.

Reklam
Reklam

Söz konusu raporda ise şu bilgilere yer veriliyor: "Günümüz küresel ortamında rekabet olgusu, ulusaldan daha yerele kayma eğilimine girmiştir. Ülke genelindeki rekabetçiliğin ötesinde kent seviyesinde rekabet algısı, artık şehirlerin rekabet güçlerine odaklanmayı zorunlu kılmaktadır. Bu çalışma ile özellikle illerin ihracatta performanslarının bilimsel yöntem ve metodolojiler çerçevesinde analiz edilmesi ve farklı performans kriterleri ile konumlarının netleştirilmesi, ileride illerin ihracatta daha rekabetçi hale gelmelerine imkan tanıyacak politikaların tasarlanmasında ve bu politikaların sonuçlarının değerlendirilmesine bize önemli bir başlangıç noktası teşkil edecektir.Diğer taraftan Sanayi Stratejisi ile ortaya konulan “Avrasya’nın mal ve hizmet üretim üssü haline gelme” vizyonunun ve İhracat Stratejisi ile belirlenen “ihracatta yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlerin ihracatına geçme” amaçlarının hem sektörel hem de coğrafi alanlar bazında detaylandırılması, ortaya konulan vizyonların hayata geçirilmesinde önemli bir adım teşkil edecektir.Söz konusu bu çalışma, yukarıdaki her bir stratejinin makro bazda ortaya koyduğu hedeflere iller bazında nasıl ulaşabileceğimizi net bir şekilde ortaya koymak üzere hazırlanmıştır. Bu çalışma ile il bazında tespit edilen mikro haritalar, bahsedilen vizyonların hayata geçirilmesinde il bazında atılması gereken adımların neler olduğu konusunda önemli bir veri kaynağı olacaktır."

Reklam
Reklam

Raporda Mersin’in ihracata konu malların üretim sıralamasında ilk 10 il arasında yer aldığına dikkat çekildi.

Söz konusu raporda şöyle denildi: "Çeşitlilik performansı hesaplanan illerimizden, ihracata konu malların üretiminde en çok çeşitliliğe sahip olan ilk on ilimiz sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Konya, Adana, Mersin, Kocaeli, Tekirdağ, Antalya ve Kayseri’dir.İllerimizin ihracatta çeşitlilik performansları incelendiğinde, endeks değeri hesaplanan 76 ilimizin üretip rekabetçi bir şekilde ihraç ettiği ürün çeşitliliği ortalamasının 40 olduğu anlaşılmaktadır.Mersin nitelikli sıçrama kabiliyeti sıralamasında da ilk 20 ilin içine girmiştir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz