Mersin'de Çilek Hasadı Başladı

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı. Atayurt...

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı. Atayurt beldesinde hasadı yapılan yaklaşık 300 kilo çilek, üreticiden kilosu 5 TL’ye satın alındı.

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve çilek üreticisi Durhasan Akarca, hasadın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ağustos ayında çilek fidelerinin dikiminde çileği kasım ayında çıkaracaklarını söylediğini, buna hiç kimsenin inanmadığını ve verdikleri sözü yerine getirip ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Bugün hasadı yapılan çileğin iç piyasada gelen talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderileceğini anlatan Akarca, bu yıl örtü altında bin dönüm arazide erkenci çeşitlerin dikiminin yapıldığını ve hasadına başlandığını söyledi. Özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum ve Atakent beldeleri ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi köylerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını ifade eden Akarca, çileklerin toplanma merkezinin ise Atayurt Hal Tesisleri olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Silifke'nin Türkiye'deki çilek üretiminin en önemli noktalarından birisi olduğunu, kokusu, aroması ve lezzetiyle de Silifke çileğinin dünyada eşi benzeri olmadığını vurgulayan Akarca, bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı beklendiğini söyledi. Akarca, Silifke’de mart ayı sonundan itibaren çilek bolluğu yaşanacağını, temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin bir bölümünün yurt içinde pazarlanacağını, bir bölümünün de başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edileceğini ifade etti.

Silifke'de çilek üretiminin ekiminden hasat sezonunun bitmesine kadar önemli bir istihdam sağladığına dikkati çeken Akarca, "Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, akabinde gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle birlikte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Üretici Ali Baba Sindel ise, örtü altında üretimini yaptıkları çileğin hem erkenci olması hem de hasat sezonunun uzun olması dolayısıyla kendilerine daha fazla kazanç sağladığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz