Mersin'de 'sivil Toplum-Kamu Diyaloğu' Programı Düzenlendi

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, son 10 yılda demokratikleşme adına oluşturulan yasalarda, halkın yönetime dahil...

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, son 10 yılda demokratikleşme adına oluşturulan yasalarda, halkın yönetime dahil edilmesi noktasında önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı ve Mersin Valiliği tarafından "Sivil Toplum Kamu Diyaloğu" programı düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Balo Salonu'nda bugün başlayan ve iki gün sürecek program kapsamında dernekler, kamu kurumları ile diğer sivil toplum örgütlerine yönelik konferans, derneklerin sorunlarına yönelik panel, kamu kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütlerine yönelik de Proje Yapımı eğitimleri verilecek.

Reklam
Reklam

Programın açılışına Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ve Dernekler Dairesi Başkanı Mustafa Yardımcı da katıldı.

Burada bir konuşma yapan Vali Güzeloğlu, sivil toplum kavramının daha çok anlaşıldığı, öne çıkarak kurum ve ilişki ağında daha belirgin şeklide algılandığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Bunun çağdaş bir yönetim anlayışı ile doğrudan ilişkisi, yönetimin tek merkezli anlayıştan katılımcı boyuta taşınmasıyla da doğrudan ilgisi bulunduğuna işaret eden Güzeloğlu, Türkiye'nin ekonomik gelişmişliğin yanına sosyal gelişmişlik endeksini de katmanın gerekliliğini kabul ettiğini vurguladı. Türkiye'de yönetim kavramının uzun yıllar boyunca merkezi karar ortamları ve buna bağlı politikalar sonucunda oluşan bir boyutta ele alındığına dikkat çeken Güzeloğlu, "Yönetim buna bağlı değerler silsilesi olarak yorumlanırken; son 10 yılda demokratikleşme adına oluşturulan yasalarda, halkın yönetime dahil edilmesi noktasında önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Anayasadan başlayarak temel bütün yasalar da çağdaş normlarla desteklenmiş ve bunlarla bütünleşmiş değerler bütünü olarak Türk toplumuna aktarılmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

İletişim kavramının önemine de değinen Güzeloğlu, kamuyu sağlıklı bir iletişim ağında buluşturmak noktasında yönetişimin, 'Türk Kamu Yönetimi'nde giderek daha fazla daha anlamlı ve daha yoğun şekilde öne çıktığını kaydetti. Bakanlık tarafından yoğun etki alanlarında yönetişime dayalı yürütülen politikaların da Türkiye açısından olumlu yorumlandığını ifade eden Güzeloğlu, "İletişimi yönetmek ve sağlıklı gerçekleştirmek başarıyı yakalamak demektir. Algıyı oluşturmanın ve algıya dayalı değerleri olumlu yönde buluşturmanın temeli iletişimi iyi yönetmektir. Algılama değerleri açısından İçişleri Bakanlığımızın ve Dernekler Daire Başkanlığımızın çalışmaları konu ve sorunlar noktasında iletişimi sağlıklı kılıyor. Bu noktada 'Sivil Toplum-Kamu Diyaloğu' şeklindeki buluşmalar; ülkemizin sosyal, toplumsal ve ekonomik kazanımlarla yoluna devam etmesine zenginlik sağlıyor" diye konuştu.

Mersin'in demokrasi alanında sahip olduğu geleneği ve değerli dinamikleri ile önemli bir kent olduğunun altını çizen Güzeloğlu, Mersin'in en önemli zenginliğinin, çoksal kültürlülüğü içselleştirerek kendi içerisinde buluşturması, yönetime katılımı sağlaması ve yönetime zenginlik sunması olduğunu dile getirdi. Mersin'de dernekleşmenin önemli boyutlarda olduğunu da aktaran Güzeloğlu, "Dernekleşme, Mersin'de yönetime katılım sürecindeki zenginliği arttırmaktadır. Bu başarıyı elde ettikleri için Mersinlilere ve Mersinimizin sivil toplum kuruluşlarına, 'Sivil Toplum-Kamu Diyaloğu' isimli toplantının Mersin'le buluşmasını sağlayan İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim Şahin'e teşekkür ediyorum. Bu tür buluşmaların da birlikteliğin güç-güven oluşturacağına dair inancımız ölçüsünde sürmesini diliyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Milletvekili Nebi Bozkurt ise insanlar arasındaki sosyalleşme ve iletişimin önemine dikkat çekerek, günümüzde başbakanların, valilerin ve milletvekillerinin halkın arasına karışarak vatandaşlarla iletişim kurabildiğine işaret etti.

Dernekler Daire Başkanı Mustafa Yardımcı da kurum olarak demokratik bir yönetim şekli sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını kaydederek, yakın zamanda yeni bir sistem kurulacağını ve bu sistemle dernekleşme için gerekli işlemlerin internet üzerinden yapılabileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Güzeloğlu, Mustafa Yardımcı ile program kapsamında 'Sivil Toplum, Demokrasi ve İnsan Hakları' konulu konferans verecek olan Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ömer Çaha'ya plaket verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: