Mersin'de Türkçe’nin çocuklarına olan sevgi stada sığmadı

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türkçe olimpiyatlarının Mersin ayağı Tevfik Sırrı Gür Stadında gerçekleştirildi. Yaklaşık 50...

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Türkçe olimpiyatlarının Mersin ayağı Tevfik Sırrı Gür Stadında gerçekleştirildi. Yaklaşık 50 bin kişinin izlediği etkinliğe katılanlar stada sığmadı. Vatandaşlar buna rağmen stadı terk etmeyerek dışarı kurulan dev ekranlardan gösterileri izledi.
Yıldırımhan Okulları Mezunları Derneği ile Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen, 20 ülkeden 55 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatlarının Mersin etkinliği tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadında gerçekleştirildi.
Sunuculuğunu Vatan Şaşmaz ve Azerbaycanlı öğrenci Gülizar’ın yaptığı gecede, Mersinliler erken saatlerde stadı doldurdu. Vatandaşlar stadın içinde yer kalmaması sebebiyle dışarıdan kurulan dev ekranlardan programı takip etmek zorunda kaldı. Yoğun ilgi nedeniyle stadın çevresindeki trafikte de zaman zaman aksamalar yaşandı.
Ülkeleri ve renkleri farklı öğrenciler, söyledikleri birbirinden güzel türküler, şarkılar, şiirler, halk oyunları ile Mersinlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Sporsorlara plaketlerini vermek için sahneye gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı konuşmada, kendisinden böyle etkinliğe destek olması istendiğinde, "bırakın desteği böylesi bir hizmetin kölesi bile olurum” dediğini ifade etti. Tabloyu 'muhteşem' olarak nitelendiren Çağlayan, “Tanzanya’dan gelen gençlerimiz Karadeniz oyunları oynuyor. Türkmenistan’dan gelen Diyarbakır havası çalıyor bizleri coşturuyor” diye konuştu. Böyle bir manzara ile kendisinin ilk defa karşılaşmadığını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti: "Bakanlığım sırasında 22 ayda tam 96 ülkeye gittim. Dünyada gitmediğim ülke kalmadı. Hangi ülkeye gitti isem oradaki Türk okulları ile iftihar ettim. Ay yıldızlı şerefli Türk Bayrağını dünyanın her tarafından dalgalandırıyorsunuz. Diğer yandan bu güzel Türkçemizi dünyanın her tarafında tanıtıyorsunuz. Türk örf adetini, Türk geleneklerini, Türk musikisini dünyanın her tarafında tanıtıyorsunuz. Sizlere milyonlarca teşekkür ederiz. Biz öyle bir inancın insanlarıyız ki insanları ırkına, dinine, diline, rengine göre asla ayırt etmiyoruz. Tüm yaradılanları yaradandan dolayı seviyoruz.”
Mersin’in artık olimpiyatlara alıştığına dikkat çeken Çağlayan, şunları kaydetti: “Şimdi Türkçe olimpiyatlarını yaptık, 2 yıl sonra da Akdeniz olimpiyatlarını da burada yapacağız. Artık Mersin olimpiyat şehri oldu. Mersin artık marka bir şehir.”
Öğrencilere hediyelerini vermek için sahneye davet edilenlerden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin’in tarihi günlerinden birini ve bir ilki yaşadığını vurguladı. Mersin semalarının, Türkçe’nin o engin ve güzel nameleri ile buluştuğunu anlatan Güzeloğlu, “ Bu stadda bir çok ilki yaşadık. Mersin İdmanyurdunun şampiyonluğunu kutladık. Türkçe'nin dünyadaki şampiyonluğunu da kutluyoruz. Bu çocukları yetiştiren, Türkçe'yi dünyanın her köşesine taşıyan tüm gönül erlerini kutluyorum” ifadesini kullandı.
AK Parti Mersin Milletvekili Çiğdem Münevver Ökten ise, bugün bir kere daha Türk olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. “Bizler gerçekten asil bir milletin evlatlarıyız” diyen Ökten, Türk olarak bütün dünyada Türkçemizin şerefli bir şekilde konuşuluyor olması bizleri gururlandırdı” dedi.
AK Parti Mersin Milletvekili Prof. Dr. Nebi Bozkurt, gurbet ellerde Türk halk oyunlarını, Afrika'nın ortalarında Türkçe'yi en güzel şekilde öğreten öğretmenlere teşekkür etti. Bozkurt’un, “Bu hocaları oralara gönderen aşkı veren büyüğümüze teşekkür etmek istiyorum” diye konuşması stadda bulunanlarca uzun süre alkışlandı.
Bu yıl Spor Toto Süper Ligi’ne çıkan Mersin İdmanyurdu'nun Teknik Direktöre Nurullah Sağlam, "Bu organizasyonlara bugüne kadar pek alakalı değildim. Belki ben Türkçe düşünüp Türkçe konuşanların çoğunlukta olduğu bir dünyanın parçası olamam. Ama çocuklarımız çoğunluğu Türkçe konuşup Türkçe düşünen bir yaşamın parçaları olmalı” sözlerini sarf etti.
Havai fişek gösterilerinin yapıldığı gecenin finalinde, Mersin İdmanyurdu forması giydirilen öğrenciler protokol mensupları ile birlikte “Yeni dünya” şarkısını seslendirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz