Mersin'de Üzüm Üreticilerine Alternatif Alım Politikası

Mersin Ziraat Odası Başkanlığı, tek elden alım politikasının üzüm üreticilerini fiyat açısından mağdur etmemesi için 2. kalite üzüm alımı yapan

Mersin Ziraat Odası Başkanlığı, tek elden alım politikasının üzüm üreticilerini fiyat açısından mağdur etmemesi için 2. kalite üzüm alımı yapan bir firmayi kente davet etti.

Doruklu, Kerimler, Korucular, Evrenli ve Çamlıdere köyleri çiftçilerinin de katılımı ile Toroslar İlçesi Dalakderesi köyünde, ardından da Çelebili ve Esenli köyleri çiftçilerin katılımıyla Musalı köyünde düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Kılınçoğlu Tarım Ürünleri LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Tevfik Demir Özdemiz, Ziraat Odası Genel Sekreteri Gürhan Dayıcık ile çok sayıda üretici katıldı.

Reklam
Reklam

Gökçel, yaptığı konuşmada, 2. kalite üzümleri Mersin'de tek alan yerin Tarsus Suma Fabrikası olduğunu söyledi.

Tek elden alım politikasının çiftçileri fiyat açısından mağdur ettiğini savunan Gökçel, "Bu sebeple Mersin Ziraat Odası Başkanlığı olarak 2. kalite üzüm alımlarında rekabet yaratarak çiftçilerimizin mağdur olmasını önlemek maksadıyla Türkiye genelinde 2. kalite yaş üzüm alımı yapan özel bir firmayla irtibata geçilerek ilimize davet ettik ve bu toplantıyı düzenleyerek sizleri bilgilendirmelerini sağladık" diye konuştu.

Gökçel, Mersin'in Türkiye'de tarım alanında önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Mersin, başta narenciye ve şeftali olmak üzere, bu bölgeye ismiyle özdeş olan üzümün ana vatanıdır. Bölgemizde tahmini olarak 400 bin ton üzüm üretildiği bir gerçek. Bölgemizde yetişen üzümlerin kalitesi tartışılmaz. Burada güzel üretim yapılıyor. Ama pazarlama da zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle üzümde sıkıntı yaşıyoruz. Bölgemizde kurulan ve daha sonra özelleşen üzüm fabrikasının göreve geldikten sonra çiftçilerin ürünlerinin değerlendirilmesinde reğilatör görevi yapacağını söyledik. Çiftçinin malı olan ve devletin malı olan bu fabrikalar devletin elinden çıktı, özel sektörün eline sunuldu. Çiftçimiz çaresiz bir şekilde hangi fiyat uygulanırsa, ürününü götürüp oraya bırakmak zorunda kaldı. 2003 yılında özelleşen fabrika, özelleşmeden önceki yıl üreticiden 220 kuruşa mal alımı yaparken, fabrika özelleştikten sonraki yılda ise 110 alımı yapıldı. İşte bizim haklılığımız bir kere daha ortaya çıktı. Bizlerde bu noktada bugün burada üzüm hasadının başlayacağı bugünlerde karşımıza bir firma çıktı. Rekabet çiftçiye katkı sağlayacaktır. Çiftçilerimize bu katkıyı sağlayacak firma yetkililerini, üreticilerle buluşturduk. Firmanın geçen senenin fiyatlarının üzerinde bir fiyatla ürün almasını sağlamak istiyoruz."

Reklam
Reklam

Muhabir: Kerem Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: