Yaşanan sorunları dile getiren sektör temsilcileri ise, “Mersin’e yılda 50 bin civarında turist gelirken bu sayı son zamanlarda çok fazla düştü. Bu düşüş hizmet sektörü ve perakende sektörünü olumsuz yönde etkiledi." dedi
Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ve Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Suriye’de yaşanan sorunların kent ekonomisine yansıması hakkında bilgi almak üzere Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.
Milletvekillerinin ziyareti kapsamında yapılan toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Faik Burakgazi, Yönetim Kurulu Üyeleri Kasım Tanrıöver, Rıza Durdu, Meclis Üyeleri Necmi Göçtü, Hıdır Karadağ, CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı ile sektör temsilcileri katıldı.
Ziyarette konuşan CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, “Partimiz Suriye’de yaşanan olayların 10 kente etkisini araştırmak için milletvekillerini görevlendirdi. Biz bugün buraya Mersin’in Suriye’de yaşanan olaylardan nasıl etkilendiğini dinlemek için geldik. Amacımız genel yaşanan olayları siyasi, sosyal ve kültürel açıdan değerlendirmek. Sizlerden dinleyeceğimiz sorunları rapor halinde Genel Başkanımıza ileteceğiz” dedi.
Suriye’nin Türkiye için önemli bir komşu olduğunu belirten CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, “Suriye birçok konuda ortak yönlerimiz olan önemli bir ülke. Adana, Hatay ve Mersin’de Suriye ile aile bağları hala devam eden binlerce insan var. Ziyaretimizin ana amacı, gerilen ilişkilerin Mersin özelinde ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ne gibi sonuçlar doğurduğunu araştırmak” diye konuştu.
Ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi, “Mersin ve Suriye ilişkilerini ele alırken sizlere en verimli şekilde bilgi vermek isteriz. Ben TİM’den alınan rakamlarla başlamak istiyorum. Türkiye’nin Arap ülkeleri ile ticaretinde eksiye gidiş var. Ekonomik anlamda Birleşik Arap Emirlikleri ile ticarette 2010-2011’de yüzde 10 gerileme var. Kuveyt’te yüzde 21, Ürdün’de yüzde 11, Yemen’de yüzde 13 ve Suriye’de ise yüzde 14 gerileme yaşandı. Suriye ile yaşanan gerginliğin asıl etkilediği bölge Mersin, Gaziantep, Kilis ve Hatay’dır. Bu bölgelerde en çok hizmet sektörü olumsuz etkilendi. Bunun yanında perakende ve turizm sektöründe de olumsuzluklar yaşanıyor” ifadesinde bulundu.
Yaşanan sorunları dile getiren sektör temsilcileri ise, “Mersin’e yılda 50 bin civarında turist gelirken bu sayı son zamanlarda çok fazla düştü. Bu düşüş hizmet sektörü ve perakende sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Bunun yanında taşımacılık sektöründe de sıkıntılar var. Suriye bizim Orta Doğu’ya inmemizi sağlayan bir ülke. Geçişlerde yaşanan sıkıntılar bizi çok etkiledi. Transit ticarette hiçbir sorun yaşanmıyor. Başka bir ülkeden ithal ettiğimiz bir ürünü Suriye’ye direkt satabiliyoruz. Ancak geçtiğimiz Kasım ayında Türk menşeli ürünlere getirilen ek yüzde 30 vergiden dolayı Türk ürünlerini gönderemiyoruz. Bizim ürünlerimizi gönderdiğimiz diğer Arap ülkeleri Suriye’ye gönderebiliyor. Suriye ile yaşanan sorunların çözülmesi için mutlaka adım atılması gerekiyor. Bu sorunlar çözüldüğü an kardeş olan iki ülke arasındaki ticari ve turizmdeki gelişmeler eskisinden daha fazla olacaktır. Bir an önce sorunların çözülmesini ve ilişkilerin eski halini almasını diliyoruz” diye konuştular.
Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz