Mersin’e Geri Dönüşümcüler Sitesi Kuruluyor

Mersin Geri Dönüşümcüler Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Hasan Koçyiğit, organize sanayi bölgesi kriterlerinde ‘geri dönüşümcüler...

Mersin Geri Dönüşümcüler Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Hasan Koçyiğit, organize sanayi bölgesi kriterlerinde ‘geri dönüşümcüler sitesi’ kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Koçyiğit, şehirde yılda 300 bin ton geri dönüşüm malzemesi toplanıp, bunun karşılığında ekonomiye yaklaşık 15 ila 20 milyon lira katkı sağladıklarını ifade etti.

Geri dönüşüm sektörünün kent ekonomisine olan katkısının göz ardı edilemeyecek oranlara ulaştığının altını çizen Koçyiğit, biyolojik atıklar dışında tüm atıkların dönüşümünü sağladıklarını belirtti. Koçyiğit, “ Evlerimizde, iş yerlerimizde kullandığımız poşet, saklama kabı, kablo, lastik, kağıt ile soba, karyola, çaydanlık, tabak, buzdolabı gibi malzemelerden oluşan hurda ve demir metallerin tamamının geri dönüşümü söz konusudur. Kullanım ömrü tamamlanan malzemeler çöpe atılıyor. Bu maddeleri değerlendiren geri dönüşümcüler, bilinçsizce çöpe attığımız malzemeleri ülke ekonomisine kazandırıyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Mersin genelinde 150 bin ton hurda metal, 110 bin ton plastik ve 95 bin ton kağıt olmak üzere yılda 300 bin ton geri dönüşüm malzemesi toplandığını altını çizen Koçyiğit şöyle devam etti: "Bunun kent ekonomisine olan katkısı 15 ila 20 milyon lira. Geri dönüşümcüler ülke ekonomisine getirdiği büyük faydanın yanında çevre kirliliğini de önemli oranda önlüyor. Sadece bir ayda toplanan hurda kağıt atıklar ile beş bin ağacın kesilmesinin önüne geçiliyor. Yine plastik doğada 250 yılda yok oluyor. Metalse türüne göre 90 ile 160 yıl arasında toprağa karışan bir madde. Kağıt bile tam anlamı ile 8 yılda yok oluyor. Bunların aylık toplanmadığını düşünürsek, yeraltı kaynakları ciddi anlamda zarar görür. Toplanmazlarsa en çok yüzde 30'u çöpe gider geri kalanı çevrede kalmaya devam eder. Bu durumda çevreye çok ciddi anlamda zarar verir."

Geri dönüşümcülerin yer sorununa çözüm bulmak amacıyla çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Koçyiğit, “Bugün Mersin’de kurulu hurdacılar sitesindeki işyerleri 250, 500 ve bin metrekareden oluşuyor ve bu yetersiz kalıyor. Yine yerleşim bölgelerine yakın olduğundan büyüme imkanı yok. Bizde bundan yola çıkarak 400 bin metrekare arsa satın aldık. Burada her biri 5 bin metrekareden oluşan 70 işyeri kuracağız. Her işletmemiz Avrupa standartlarında geri dönüşüm belgesi sahibi olacak. Yine işyerinde arıtma tesisleri bulunacak. Bir nevi küçük OSB niteliklerinde olacak.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: