Mersin’e sigorta şart

Van ile deprem gerçeğini en acı şekilde yaşayan Türkiye, Marmara depremi gibi bu depremi de çabuk unuttu.

VAN ile deprem gerçeğini en acı şekilde yaşayan Türkiye, Marmara depremi gibi bu depremi de çabuk unuttu. Uzmanların özellikle Mersin’de eski ve sahile yakın olmalarından dolayı bazı binaların en ufak sarsıntıda yıkılacağı yorumları sürekli gündeme gelse de, buna rağmen kimsenin “Zorunlu” Afet Sigortası’ yaptırmaması ise dikkat çeken bir diğer başlık oldu.

Zorunlu Afet Sigortası’nın Mersin gibi bir kentte mutlaka yapılması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Veysel Özkan, yasadaki boşluktan dolayı bu sorunun yaşandığına dikkat çekti. Mersinhakimiyet.com'un haberine göre; Mevcut yasaya 1 madde ekleyerek bütün sorunun ortadan kalkacağını söyleyen Özkan, “Maalesef bu konuda da vurdumduymazlık hat safhada. Ama depremden sonra da herkes devletten bekliyor. Mersin için konu çok daha önemli. 20-30 yıl önce yapılmış binalar ve sahillerdeki binalar; özellikle bodrumu olan binalara baktığımızda demirlerin korozyona uğradığını ve tüm yükü betonların çektiğini görüyoruz. Bu son derece ciddi bir sorundur. Öyle binalar var ki; demirlerin tamamı çürümüş, kolonlar çatlamış. Gözle görülüyor. Olası bir depremde bunların hepsi yıkılır. Ama insanımız güçlendirme konusundaki duyarsızlığını afet sigortasında da aynen devam ettiriyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Veysel Özkan, gerek valilik gerekse belediyeler olmak üzere tüm yerel yöneticilerin konuya derhal müdahale etmesi gerektiği-ni belirterek, “Mersin’deki binaların durumunu acilen denetlemeli. Oda olarak böyle önemli bir konuda her türlü yardım ve fedakarlığa hazırız. Çünkü önlem alınmazsa, yarın çok geç olabilir” diye konuşarak olası bir depreme karşı iş işten geçmeden önlem alınması gerektiğine işaret etti.

Mersin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Şahin farklı bir noktaya temas etti. Mersin’de Zorunlu Afet Sigortası’na gereken değerin verilmediğini belirten Şahin, insanların arabalarını sigortalatmak için harcadığı parayı, evlerini sigortalatmak için harcamadığını kaydetti. Afet sigortasını kapsamına alan kanunun, mevcut yapıları zorunlu tutmadığına dikkat çeken Şahin, “Yeni ev alanlar mecburiyetten dolayı bu sigortayı yaptırıyor. Ama diğerleri hiç umursamıyor. İnsanlarımız maalesef yaşanacak herhangi bir afette evlerini hatta canlarını kaybedebileceklerini bilmesine rağmen, zorunlu tutulmadığı için sigorta yaptırmaktan kaçıyor. Bunun da adı vurdumduymazlık oluyor. Toplum olarak yaşanan felaketleri çok çabuk unutuyoruz. En son Van depremi oldu ve bakın görün çoktan unuttuk. Bizim insanımız zorunluluk olmadığı zaman canının değerini hep geri plana atıyor. Alt tarafı yılda 100-120 TL olan hatta bunu da 7-8 taksitte ödeyebilmek varken, kimse gelip sigorta yaptırmıyor. Otomobil alanlar noterden çıkıp kasko yaptırmaya gidiyor ama evi olanlar yaşadığı mekanı hatta hayatlarını kurtaracak olan bu sigortaya yanaşmıyor. Üzücü olduğu kadar dikkat çekici” diye konuştu.

Reklam
Reklam

122 AFAD (Afet ve Acil Durum) hattını uygulamaya koyduklarını ancak kimsenin bu hattı bilmediğini de belirten Şahin, 112 Acil Servis numarasına yakın olmasından dolayı 1 ayda 180 defa 122 AFAD’ın aranarak ambulans istendiğini anlattı. Şahin, bu sorunu ise ortak çağrı merkezi ile aşmak için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

“Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: