Mersinli Üzüm Üreticilerine Alternatif Alım Politikası

Mersin Ziraat Odası, ürünlerini tek fabrikaya satmak zorunda kalan üzüm üreticilerinin mağduriyetini ortadan kaldırmak için...

Mersin Ziraat Odası, ürünlerini tek fabrikaya satmak zorunda kalan üzüm üreticilerinin mağduriyetini ortadan kaldırmak için harekete geçti. Oda yönetimi, bu amaçla Mersin’e getirdiği özel bir firmanın yetkililerini çiftçilerle buluşturdu.

Mersin Ziraat Odası Başkanlığı, üzüm üretimi yapan çiftçilerin tek elden alım politikasının çiftçileri fiyat açısından mağdur etmemesi için 2. kalite üzüm alımlarında rekabet yaratmak amacıyla Türkiye genelinde 2. kalite yaş üzüm alımı yapan özel bir firmanın yetkililerini Mersin’e davet ederek çiftçilerle bir araya getirdi. Doruklu, Kerimler, Korucular, Evrenli ve Çamlıdere köylerinden çiftçilerin katıldığı, merkez Toroslar İlçesi Dalakderesi köyünde ve Çelebili ile Esenli köyleri çiftçilerinin yer aldığı Musalı köyünde düzenlenen iki ayrı bilgilendirme toplantısına, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Kılınçoğlu Tarım Ürünleri Lmt. Şt. Genel Müdürü Tevfik Demir Özdemir ve köy muhtarları katıldı.

Reklam
Reklam

Bilgilendirme toplantısında konuşan Mersin Ziraat Odası Başkanı Gökçel, Mersin çiftçisinin 2. kalite üzümlerini ilde tek alım yapan Tarsus Suma Fabrikası’nda değerlendirdiğini söyledi. Tek elden alım politikasının çiftçileri fiyat açısından mağdur ettiğini belirten Gökçel, 2. kalite üzüm alımlarında rekabet yaratarak çiftçilerin mağdur olmalarını önlemek amacıyla Türkiye genelinde 2. kalite yaş üzüm alımı yapan özel bir firma ile irtibata geçerek Mersin’e davet ettiklerini anlattı.

Mersin’in tarım alanında, yaş sebze ve meyvede Türkiye genelinde miktar ve çeşit bakımından üretimin en fazla yapıldığı il olduğunun altını çizen Gökçel, “Mersin, başta narenciye ve şeftali olmak üzere ayrıca bu bölgeye ismiyle özdeş olan üzümün anavatanıdır. Bölgemizde tahmini olarak 400 bin ton üzüm üretildiği bir gerçek. Bölgemizde yetişen üzümlerin kalitesi tartışılmaz. Burada güzel üretim yapılıyor. Ama pazarlamada zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle üzümde sıkıntı yaşıyoruz. Bölgemizde kurulan ve daha sonra özelleşen üzüm fabrikasının göreve geldikten sonra çiftçilerin ürünlerinin değerlendirilmesinde regülatör görevi yapacağını söyledik. Çiftçinin ve devletin malı olan bu fabrikalar devletin elinden çıktı, özel sektörün eline sunuldu. Çiftçimiz bir haline kaldı ve çaresiz bir şekilde hangi fiyat uygulanırsa ürününü götürüp oraya bırakmak zorunda kaldı” dedi.

Reklam
Reklam

Fabrikanın 2003 yılında özelleştiğini, özelleşmeden önceki yıl içerisinde devletin üreticiden 220 kuruşa ürün alımı yaptığını anımsatan Gökçel, “Fabrika özelleştikten sonraki yılda ise 110 kuruşa ürün alımı yapıldı. İşte bizim haklılığımız bir kere daha ortaya çıktı. Üzüm hasadının başlayacağı bu günlerde karşımıza bir firma çıktı. Geçtiğimiz sene Tarsus bölgesinde alım yapmışlar. Kendileri piyasaya girdikten sonra suma fabrikası 30-35 kuruşa ürün alırken, otomatik olarak 50 kuruşa üzüm alınmaya başlandı. Rekabetin çiftçimize ne kadar katkı yaptığı ortaya çıktı. Bizler de bugün çiftçilerimize bu katkıyı sağlayacak firma yetkililerini buluşturarak, Mersin Ziraat Odası olarak sizlerin ürünlerini alımda yardımcı olabileceğimizi düşündük. Amacımız, geçen seninin fiyatlarının üzerinde bir fiyatla ürün almasını sağlamak” diye konuştu.

Firmanın Genel Müdürü Tevfik Demir Özdemir ise alım politikaları konusunda çiftçilere bilgiler verdi. Firma olarak Türkiye genelinde çalıştıklarını ve alımları peşin olarak yaptıklarını dile getiren Özdemir, 2011 yılında Tarsus bölgesindeki üzüm alımıyla Mersin’de bulunan üzüm fabrikasıyla rekabet içerisine girdiklerini aktararak, “Alım politikamız, ürünün değerinde ve peşin alınmasıdır. Stopaj, BAĞ-KUR kesintileri gibi masraf almıyoruz. Torba parası, dökme parası ve işçi parası almıyoruz. Çiftçimizi mağdur etmeyecek bir şekilde firma olarak çalışıp çiftçimizi kalkındırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Mersin Ziraat Odası Genel Sekreteri Gürhan Dayıcık da çiftçilere “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Yüzde 50 Hibeli Makine Ve Ekipman Alımları Tebliği” konusunda bilgi verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: