Mersinliler %10 zamlı su içecek

CHP ve MHP’li meclis üyeleri ittifak yaptı...

MESKİ Genel Kurulu’nda hararetli tartışmalar yaşandı, BDP’li üyeler su zammına itiraz etti

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurul ikinci toplantısında, Mersin’de içme suyunun birim fiyatına yapılacak zam nedeniyle hararetli tartışmalar yaşandı. 2012 yılı için içme suyunun birim fiyatına yapılacak yüzde 10’luk zamma, genel kurulun BDP’li meclis üyeleri itiraz etti. Fakat suya yapılacak zam kararı, CHP ve MHP’li üyelerin ittifakı sonucu kuruldan geçti.

MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Kasım Ayı Olağan Genel Kurulu 2’nici toplantısı Mersin Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kemal Sığırcıkoğlu başkanlık ettiği toplantıda, Tarifeler Yönetmeliğinde yapılacak değişiklik ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu ile 2012 Yılı Ücret Tarifesiyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporları görüşüldü. 2012 yılı için Mersin’in içme suyuna yapılacak yüzde 10’luk zam oranının da tartışıldığı kurulda, BDP’li meclis üyeleri zamma karşı çıktı. BDP’li meclis üyeleri, yüzde 10’luk zamma göre yapılandırılan MESKİ gelir bütçesine de itiraz ettiler.

Reklam
Reklam

Arıç: İçme suyuna her sene zam mı yapacaksınız?

Söz alarak kürsüye çıkan Akdeniz Belediyesi BDP’li Meclis Üyesi Tarfa Arıç, kurulun geçen yıl aldığı su tarifesi hakkındaki zamma da itiraz ettiklerini hatırlattı. Mersin’in, su kaynakları açısından zengin olduğuna da işaret eden Tarfa Arıç, İstanbul, İzmir, Konya ve Gaziantep gibi Büyükşehirlerden elde ettiği bilgilere göre, İzmir dışında hiçbir Büyükşehir’de su zammının gündeme gelmediğine dikkat çekti.

Mersin’in, su kaynakları açısından zengin bir bölge olduğuna da değinen Arıç, “Yalnız her sene farklı gerekçelerle yıllık zam oranını desteklersek, o zaman klasik devlet kültüründen farkımız kalmaz. Biz burada bir meclisiz ve halkı temsil ediyoruz. Evet, MESKİ bizim kurumumuz, güçlendirmek zorundayız. Ama sonuçta bir halk temsiliyeti var ve halkın zaruri ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak zorundayız. Su, insanın doğal bir ihtiyacıdır. Bu nedenle olaya, vicdanen, insanen ve siyaseten yaklaşmak zorundayız.”

Tarfa Arıç sözlerine şöyle devam etti: “Biz komisyon ve grup üyeleri olarak itirazımızı ilk günden beri belirttik. Enflasyon oranı dışında yüzde 10’luk ekstra zamma karşı çıktık. Yani ‘oran bir seviyeye çekilsin’ demedik, tamamen karşı çıktık. Çünkü yıllık enflasyon oranı kurumun inisiyatifinde olan bir şey. Aynı şekilde, yüzde 10’luk zamma göre yapılandırılan MESKİ gelir bütçesine de itiraz ediyoruz.”

Reklam
Reklam

Altuntaş: ‘MESKİ, halka su satarak zengin olmamalı’

Söz alan Akdeniz Belediyesi BDP’li Meclis üyesi Mehmet Altuntaş da içme suyuna yapılacak zammı yerinde ve doğru bulmadıklarının altını çizdi. Altuntaş, “Açık ve net bir şekilde ortadadır ki, MESKİ, her gün halktan aldığı su parasıyla kâr elde ediyor. Yine kayıp-kaçak oranının azaltılması çalışmalarından da kaynaklı olarak MESKİ’ye gelir olarak dönen bir para daha var” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ın, otobüs işletmeleriyle ilgili olarak söylediği, ‘Kimi hizmetler kamu hizmetidir. Bunlardan idare zarar edebilir. Zarar da etsek bu hizmetleri yapacağız’ sözlerini de hatırlatan Mehmet Altuntaş, “Şimdi aynı hassasiyeti, tabi zarar etme noktasında değil, ama MESKİ’nin, halka su hizmeti götürürken, aynı anlayışın burada da gösterilmesi gerekiyor. Yani biz halka su satarak kurumu zengin etmemeliyiz. Evet, kurum yatırımlarını yerine getirmeli, hizmetini üst düzeyde yapmalı ama bunu lütfen bu yoksullukta, bu fukaralıkta halka sattığı suyla sağlamamalı. Rakamlar da çok açıktır, Büyükşehir Belediyesi, MESKİ’nin kazandığı parayı kendi bütçesine aktarabiliyor. Kaldı ki Büyükşehir’in MESKİ’ye 60 milyon liranın üzerinde borcu var.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Altuntaş, MESKİ’nin çalışmalarında da gözle görülür şekilde düzelme gözlemlediklerini kaydederek, “Bu anlamda MESKİ Genel Müdürü başta olmak üzere, tüm yönetime bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.

CHP ve MHP’li üyelerin ittifakı ile Mersinliler artık suyu zamlı içecek!

Konuşmaların ardından Genel Kurulu yöneten Kemal Sığırcıkoğlu, raporun 1’inci maddesinde belirtilen su ücretinin, 2012 yılı Ocak ayı su ücreti olup, 2012 yılında bu ücretlere aylık tüfe oranı uygulanır’ ibaresi ile oylamaya sundu. Teklif, üyelerin oy birliğiyle kabul edildi. Ancak bu sırada Sığırcıkoğlu ile BDP’li Mehmet Altuntaş ve Tarfa Arıç arasında, suyun ücret tarifesinin oylanması usulü ve neyin oylanıp neyin oylanmadığıyla ilgili tartışmalar yaşandı. Fakat MESKİ’nin suya uygulayacağı ücret tarifesi, Sığırcıkoğlu tarafından tekrar genel kurul üyelerinin oylamasına sunuldu. 2012 yılından itibaren geçerli olacak ücret tarifesi, BDP’li üyelerin ret oyuna rağmen, CHP ve MHP’li üyelerin ittifakı sonucu MESKİ Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz