Merve Kavakçı Ve Nazlı Ilıcak Başakşehir'de Bir Araya Geldi

Başakşehir'de bir ilke imza atıldı. Merve Kavakçı ve Nazlı Ilıcak yıllar sonra ilk defa bir...

Başakşehir'de bir ilke imza atıldı. Merve Kavakçı ve Nazlı Ilıcak yıllar sonra ilk defa bir araya geldi.

Fazilet Partisi'nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak seçilen ancak 2 Mayıs 1999'da TBMM'nde ant içme töreni sırasında, başörtülü olduğu için meclisten çıkartılan Merve Kavakçı ile dönemin milletvekili gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, yıllar sonra ilk kez Başakşehir'de buluştu. İkili, yaşanan o günleri anlatıp, bugünü birlikte yorumladı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Cihangir İslam'ın yaptığı ve Çınar Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen '28 Şubat, Darbeler ve Sivil Anayasa" konulu söyleşiye yoğun katılım oldu.

Reklam
Reklam

"DERS ÇIKARILMALI"

28 Şubat darbesinde yaşananların konuşulduğu programda Merve kavakçı "Türkiye'ye kavuşmak çok güzel. Nazlı Ilıcakla birlikte olmak benim için ayrı bir güzellik. 18 Nisan 1999 seçimleri Türkiye'nin demokratikleşmesi alanında verilmiş bir imtihandır. Biz kıyafeti itibariyle Türkiye'nin farklı kesimlerini temsil eden kadınlar olarak genel bir beraberliği başlattık' dedi.

Moderatör Prof. Dr. Cihangir İslam'ın 2 Mayıs 1999'da meclise girerken sizi Nazlı Ilıcak mı kandırdı? sorusuna Kavakçı, 'Böyle bir durum söz konusu değil. Nazlı Ilıcak'ın göstermiş olduğu cesaret ile dostluğumuzun ilk adımını attık. Önceden ayarlanan bir durum değil. Kıyafetimiz itibari ile kadınlarımızı temsil ediyoruz. Keşke o günlerde bunları konuşuyor olabilseydik" diye konuştu.

Prof. Dr. Cihangir İslam'ın, şuan için milletvekili haklarına sahip olup olmadığı sorusuna ise Kavakçı "Şuanda eski bir milletvekiliyim. Milletvekilleri arasında adımı göremeyeceksiniz. Özlük haklarımdan da istifade edemedim. Şuan TBMM'ye başvuruda bulundum fakat henüz bir cevap alamadım" dedi.

Reklam
Reklam

Kavakçı, "Milletvekili olunca bir oda verelim, Genel Kurul çalışmalarına katılmayın" teklifleri üzerine de 'Hukuk önünde seçilmiş bir vekildim. Halka verdiğim söz açısından bunu kabul etmem mümkün değildi" şeklinde konuştu.

"Başınızı açmayacaksınız değil mi? ve Meclise gireceksiniz değil mi?" soruları ile karşılaştığını ifade eden Kavakçı, "Sizi yok sayan Kemalist anlayışın temsilcileri, bir kadına haddini bildirme hazırlığına girmişti' sözleri ile darbe döneminde halk bazında yaşadıklarını anlattı.

"2 Mayıs 1999 adı konmamış bir darbe" konuyla ilgili konuşan Nazlı Ilıcak ise "Merve Kavakçı'nın isminin mecliste okunmayacağını duyduk. Adının okunması için dönemin Meclis Başkanı Ali Rıza Sekteoğlu'nu ikna ettik" dedi.

Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan Kavakçı 'nın adeta suçlu gibi, ikinci sınıf insan muamelesini gördüğünü söyleyen Ilıcak, "Çok tuhaf bir zihniyet. Merve Kavakçı Meclise girebilseydi uzlaşma ve kaynaşma ortamı sağlanacaktı ve Türkiye'de her şey daha hızlı çözülecekti" sözleri ile uzun süre alkışlandı.

Reklam
Reklam

12 Eylül ve 28 Şubat dönemlerinden ders çıkarıp toplumca ileri bakmamız gerektiğini söyleyen Merve Kavakçı, 'Mecliste güzel bir tablo çizmiştik fakat başı örtülü kadına kendilerine bir tehdit unsuru olarak gördüler' dedi.

Medyanın Nazlı Ilıcak ve Merve Kavakçıyı "İşte bu iki kadın" diye hedef gösterdiğini ifade eden Kavakçı, "Başörtülü kadına kendi iradesiyle hareket etme imkanı bırakılmıyor" sözlerini kaydetti.

Gazeteci-Yazar Nazlı Ilıcak da darbe dönemini anlatırken Türkiye'de modernleşmeyi tepeden inme, gelenekleri terk ederek batıyı taklit etme olarak yorumladı. 'Maalesef Türkiye'de iki farklı kesim yetişti. "Yollar hiç kesişmiyor" diyen Ilıcak, 'Merve Kavakçının parlamentoda olması, yolların kesişmesini sağlayacaktı" şeklinde konuştu.

Moderatör Prof. Dr. Cihangir'in "Yeni bir Anayasa imkanı var mı?" sorusuna ise Merve Kavakçı, "Laiklik konusunda bir açılımın olması gerektiğine inanıyorum" derken Nazlı Ilıcak ise "Anayasa imkanı olacağına inanıyorum. Birçok konuda uzlaşılabilir" dedi.

Söyleşi sonunda Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 2 Mayıs 1999'da Merve Kavakçı'nın meclisten çıkarılmaya çalışıldığı fotoğraf karesini hediye ederken, Ilıcak ve Kavakçı'ya plaketlerin sunulmasıyla gece sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz