'Meryem Ana Yortusu' Vakıflı’da ayinle kutlandı

Hatay'da Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü'nde “Meryem Ana Yortusu ” ayinle kutlandı. Ayine...

Hatay'da Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü'nde “Meryem Ana Yortusu ” ayinle kutlandı. Ayine Suriye, Almanya, Lübnan başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ermeniler katıldı.
Hatay Ermeni Kilisesi Papazı Avediş Tabaşyan’ın yönettiği ayine konuk olarak Patrik Vekili Aram Ateşyan’da katıldı. Hatay’ın Samandağ ilçesinde bağlı Vakıflı Köyün’de gerçekleştirilen ayinde Meryem Ana Yortusu hakkında açıklama yapan Patrik Vekili Aram Ateşyan, öncelikle tüm İslam Aleminin Ramazan Ayını kutladı. Meryem Ana Yortusu hakkında bilgi veren Ateşyan ayrıca Müslümanların tuttukları oruçların kabul olabilmesi için hayır işleri ve dualarını da yapmalarını önerdi. Ateşyan, "Meryem Ana'nın Yortusu günü Meryem Ana'nın Göğe alınış Yortusu olarak geçer ve Ağustos ayının 15’ine yakın Pazar günü biz Ermeniler yaparız. Diğer Kiliseler tam ayın 15’inde yaparlar. Bu günde Dünyanın her tarafından Ermeniler Vakıflıya gelir. Bu bayramı burada kutlamak için. Bu sene Kutsal Ramazan Bayramına denk geldi. İki Semavi Dinin aynı anda birisi Kutsal Ramazan Bayramına hazırlanırken diğeri de Meryem Ananın bu en önemli Yortusunu birlikte kutlamaktayız. Burada sadece Ermeniler değil her dinden, mezhepten, inançtan insan birlik ve beraberlik içerisinde bu bayramı kutlamaktadırlar. Bu oruç döneminde İslam Kardeşlerimin oruçlarının hayırlı olmasını diliyorum. Amaçlarına göre tutulmasını çünkü oruç dua ve hayır işleri olmadan kabul değildir. İnanıyorum ki herkes bunun farkında ve orucun kabul olması için hayır işleri yapılacaktır. Bu gün Hıristiyanlar için aynı zamanda Anneler Günüdür. Meryem Ananın Yortusu aynı zamanda anneler günüdür. Ve Meryem ismini taşıyan Kraliçe ismini taşıyanların hepsinin isim günüdür." diye konuştu.
Ateşyan ayrıca Vakıflıdaki Ermeni Kilisesi'ne yıllardan sonra ilk kez din adamı atamasının yapıldığını da müjdeleyerek, "Bugün bizim Kilisenin başka bir mutluluğu var. Senelerden beri bu kilisede din adamı yoktu. Yeni takdis ettik. Peder Avediş’i buraya gönderdik. İnanıyoruz ki cemaatimiz bundan sonra ruhen daha çok tatmin olacaklardır. İmanla bu kiliseyi dolduracaklardır." ifadelerini kullandı.
Lübnan’dan Meryem Ana Yortusu için gelen Levon Tasejan ise günün önemine değinerek geceden beri günün geleneksel yemeği olan Hriseyi yapmak için çalıştığını ve bundan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Suriye’nin Halep Kentinden Meryem Ana Yortusu için Vakıflı Köyüne ilk kez gelen Sarkıs Kassargıan, Suriye’de de aynı bayramı yaşadıklarını ancak bu yıl Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi. İnsanların burada mutlu olduğunu gördüğünü vurgulayan Kassargıan insanların bu şekilde yaşamaya devam etmelerini temenni ettiklerini söyledi.
Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun ise, Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı’da misafirlerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Reklam
Reklam

ERMENİLER BU YIL İLK KEZ ÜZÜM YEDİ
Ermeni vatandaşlar bugün düzenlenen ayinle ilk kez bu yılın mahsulü olan üzümü yediler. İnanışlarına göre bu yıl hasat edilen üzümden ilk kez yapılan Meryem Ana Yortusu Ayininde Papaz tarafından kutsanan üzümü yiyen Ermeni Kökenli vatandaşlar ayrıca yine ayinde pişirilen Hrise’nin de Patrik Vekili Ateşyan tarafından kutsanmasının ardından yedi.
Meryem Ana Yortusu için hazırlanan sekiz ayrı kazanda pişirilen Hrise için 8 koyun ve 150 kilo buğday kullanıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz