Merzifon'da "Meyvelerin Kralı Ceviz" Konferansı

AK Parti Merzifon İlçe Başkanlığı'nca "Meyvelerin Kralı Ceviz" konferansı düzenlendi

AK Parti Merzifon İlçe Başkanlığı'nca "Meyvelerin Kralı Ceviz" konferansı düzenlendi

Akif Gülle Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa AK Parti Genel Başkan Danışmanı Akif Gülle, Merzifon Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez, Merzifon Ziraat Odası Başkanı İsmail Çelik ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ceviz üretiminde geride olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Şen, 1970'li yıllara kadar ceviz üretiminde ilk sırada yer alan Türkiye'nin bugün 3 ve 4'üncü sıraya gerilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ceviz, sahip çıkmamız gereken önemli bir meyve türü. Aslında biz cevizin anavatanı olan ülkelerden biriyiz. 1970'li yıllara kadar bu anlamda tek ülkeydik. Ama bugün 3'üncü ya da 4'üncü sırada yer almaktayız. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İran gibi ülkeler ceviz üretimi konusunda önemli bir konuma sahip. Dünya ceviz ticaretinin yüzde 45'ini ABD yapmaktadır. Biz bugün cevizi satamadığımız gibi 40-50 ton kadar dış ülkelerden almaktayız. Bu da tarımsal araştırma ve gelişmede yeterli değiliz demektir. Tarımı geliştirmeyen bir ülke gelişmiş ülke sayılmaz."

Her gün mutlaka en az 30 gram ceviz tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, "Cevizde Omega 3 yağı vardır, bunu vücut yapamaz ve dışarıdan alır, bu nedenle ceviz mutlaka tüketilmeli" dedi.

Muhabir: Cihan Okur

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: