'Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Idamı Osmanlı'nın Sonu Oldu'

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın dirayetli ve...

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın dirayetli ve gururlu bir devlet adamı olduğunu belirterek, “2. Viyana Kuşatması'nın hüsranla sonuçlanması üzerine idam edilen sadrazam Kara Mustafa Paşa’dan sonra Osmanlı Devleti'nde dirayetli devlet adamları çıkmadı. Kara Mustafa Paşa'nın idamı Osmanlı'nın sonu oldu.” dedi.

Amasya’nın Merzifon ilçesinde, Osmanlı Devleti sadrazamlarından Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın, vefatının 329. yıl dönümü nedeniyle konferans düzenlendi.

Reklam
Reklam

Akif Gülle Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ‘Kara Mustafa Paşa’nın Hayatı’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Pamukkale Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal davet edildi.
Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, Osmanlı Devleti’nin 250 yıl zirvede kaldığını ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın da çok önemli görevler üstlendiğini söyledi.
Dünyada Osmanlı Devleti gibi uzun süre zirvede kalmayı başaran bir devlet olmadığını belirten Ünal, “Osmanlı Devleti tarihçileri dahi şaşırtan bir medeniyet ortaya koydu. 1455’den sonra süper bir güç olan Osmanlı Devleti; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarında da çok etkili oldu. Ancak Osmanlı Devleti savaş meydanlarında yendiği Avrupalıların ilimde yapabileceklerini aklına getirmedi, Avrupalılara değer vermedi ve 17. yüzyılda Osmanlı toplumu akılcı yaklaşımı kaybetti.” şeklinde konuştu.
Osmanlı Devletinde her zaman Viyana’yı alma hayalinin var olduğunu, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın da bu hayali gerçekleştirmek istediğini anlatan Ünal, şunları kaydetti; “Osmanlı Devleti’nde İstanbul, Roma, Budin’den sonra Viyana adeta kırmızı elma idi. Merzifonlu diğer Osmanlı adamları gibi dirayetli, sözünü dinleten, bulunduğu mecliste etkin olan bir isim. Batılı tarihçiler Merzifonlu'nun dirayetinden çekiniyorlardı. Kara Mustafa Paşa için ‘Yanıkkale’yi bıraktı, Viyana’ya gitti’ deniliyor, ama bu ifadeler hep savaştan sonra dile getiriliyordu. Kırım halkı ihanet etmeseydi, Osmanlı için kırmızı elma olan Viyana alınacaktı.”

Reklam
Reklam

Osmanlı'nın 2. Viyana Kuşatması'nda başarı olsa dahi sonraki savaşları kaybedeceğine dikkat çeken Ünal, 17. yüzyıldan sonra Avrupa ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki farkın kendini iyice hissettirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Ünal; “Büyük devlet adamlarının büyük düşmanları olur. Viyana kuşatmasının mağlubiyet haberini alınca sarayda ellerine mendil takıp, oynayanlar dahi oldu. 'Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın idamı Osmanlı’nın sonu oldu' diyebiliriz. Çünkü ondan sonraki devlet adamları dirayetli çıkmadı. Merzifonlu bu savaşı kazansa da sonraki savaşlar kaybedilecekti. Çünkü Osmanlı Devleti rasyonel düşünme özelliğini kaybetti, Avrupa ile olan fark yavaş yavaş kendini hissettiriyordu. Bizim medeniyetimiz kendine has kültür ürünleri üretemedi ve taklide düştü.” ifadelerini kullandı.

Dünyada Türklerin hala ‘Osmanlı torunu’ olarak görüldüğüne işaret eden Ünal, Avrupalıların Osmanlı Devletinin sırlarını araştırdığını, Türklerinde yaşadığı kimlik problemin en yakın zaman içerisinde çözüleceğini sözlerine ekledi.
Programa, Merzifon Kaymakamı Mehmet Fatih Geyim, Garnizon Komutanı İsmail Güneykaya, Belediye Başkanı Mehmet Kadri Aydınlı, Jandarma Komutanı Zekeriya Açıkgöz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Program sonunda katılımcılara salep ikram edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz