Mesane kanseri teşhisinde yeni yöntem: İdrar testi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Ataus, Türkiye'de çok yeni olmakla birlikte idrar testi ile mesane kanserinin teşhisinin yapılabildiğini belirtti.

Prof. Dr. Ataus, yaptığı açıklamada, mesane kanserine kesin tanının "sistoskopi" adı verilen bir yöntemle konulduğunu dile getirerek, bunun yanı sıra Türkiye'de çok yeni olmakla birlikte idrar testi ile mesane kanserinin teşhisinin yapılabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Ataus, mesane kanserini idrar testi ile teşhis etmek için hala geliştirilen birtakım yöntemler olduğunu vurgulayarak, "Çok rutin kullanılmıyor, ama idrarda kanserli hücrenin antijenlerini, proteinlerini tespit eden NMP22
gibi, BTA gibi birtakım testler var. Hastanın idrarının bir kısmını işlemden geçirerek sonuç alabiliyorsunuz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu yöntemlerin gelişmekte olduğunu, ancak yüksek maliyet ve uzman kişi eksikliğinden dolayı henüz yaygın olarak yapılmadığını kaydeden Prof. Dr. Ataus, "Bu testler yaygın olarak yapılmaya başladığında büyük avantaj sağlayacak" dedi.

ARALARINDAKİ İLİŞKİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Mesane kanserinin sigarayla olan ilişkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Prof. Dr. Ataus, "Hastalarımızın 5'te 4'ü sigara içiyor. Sigara ile mesane ilişkisi, sigara ile akciğer kanseri arasındaki ilişkisi kadar yakın" diye konuştu. Mesane kanserinin tek önemli belirtisinin idrardaki renk değişikliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ataus, idrardan kan gelmesi durumunda hemen üroloğa gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler: