Mescid-i Nebevi Maketi, Erzurum Ulu Camii’nde Sergileniyor

Erzurumlu Doğan Hattatoğlu, gecesini gündüzüne katarak tamamladığı Mescid-i Nebevi’nin maketini Erzurum Ulu Cami'de sergiliyor. Daha...

Erzurumlu Doğan Hattatoğlu, gecesini gündüzüne katarak tamamladığı Mescid-i Nebevi’nin maketini Erzurum Ulu Cami'de sergiliyor.

Daha önce Mescid-i Haram (Kâbe) maketini yapıp Erzurum Ulu Camii’ne bırakan Hattatoğlu, 2 yıl emek harcadığı Mescid-i Nebevi’yi de aynı camiye vakfetti. Mescid-i Nebevi maketi Cuma namazı sonrası dualar ve Salâvat-ı Şerifeler eşliğinde açıldı.

İslam dünyasının en önemli iki mescidinin aynı yerde görülme imkânı sağladığını ifade eden Hattatoğlu, maketlerin camilerde sergilenmesinin bir Osmanlı geleneği olduğunu ve Kanuni döneminde bazı camilerde bu tür maketler bulunduğu bilgisini paylaştı.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 3 metre kare ebadındaki makette mescit bölümü 1/450 ve Cennet’ül Baki Mezarlığı bölümü 1/1000 ölçekle meydana geldiğini ifade eden Hattatoğlu, bugüne kadar 46 ayrı eser ortaya koyduğunu aktardı. Mescid-i Nebevi ile Kabe maketinin Ulu Camii’nde Umreye ve Hacca gitmek isteyenlerin bilgi edineceği bir kaynak olduğunu dile getiren Hattatoğlu, maketin sabah 8’den akşam sekize kadar görülebileceğini aktardı.

Gerçeğini aratmayan ve büyük bir titizlikle tamamlanan maket, ilk gününde vatandaşların büyük ilgisi ile karşılaştı. Maketin açılış törenine Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, İl Emniyet Müdürü Turgut Yıldız, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı ile Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı katıldı. Vatandaşların Mescid-i Nebevi'nin maketini görme isteği küçük çaplı izdihamın yaşanmasına neden oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: