Mescidi Aksa alanına sinagog yapılıyor

KUDÜS (İHA) - Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Harem-i Şerif alanına İsrail Hükümeti'nin sinagog inşa etmesi Müslümanlar tarafından tepki ve endişeyle izleniyor.

Tepkilere kulak asmayan İsrail Hükümeti Mescid-i Aksa sınırları içerisindeki Ramban Sinagogu'nun inşaat çalışmalarına başladı. Oslo ve Camp David anlaşmalarına aykırı olmasına rağmen sinagogun yapımına başlayan İsrail, buranın eskiden sinagog olduğunu ve şimdi restore edildiğini savunuyor.

Yapımına başlanan sinagogsa, Yahudi Merkezi diye bilinen bölgedeki caminin sınırlarına tecavüz ediyor. İsrail'in sinagog yapımına Filistinliler tepki gösterirken, sinagogun bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Jews Quarter'de bulunan sinagogun yanındaki camii ise kapalı tutuluyor. Müslümanlar Yahudi merkezi haline getirilen sinagogun tamamlanması halinde, buradaki Arabi Camii'nin geleceğinden endişe ediyor.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili olarak Filistin Hükümeti tarafından görevlendirilen Tarihçi Dr. İbrahim El Fani, "Orada gördüğünüz gibi sinagog yok, bu sinagog yeni yapılıyor. Orada küçük bir cami var. İsrail geçmişte de bölgede bulunan yeraltı tünellerinin sularını çekerek kullandı. Yapılan Sinagogla Mescid-i Aksa'ya çıkan tüneli kontrol etmek istiyorlar" dedi.

Kudüs Koptik Kilisesi'nden Baş Rahip Ebu Nafram ise, bölgede üç dine ait yapılar bulunduğunu ve üç dinin bir arada yaşadığına dikkat çekerek, "Orası eskiden sinagogdu, fakat sorun Mescid-i Aksa'ya açılan tünelin ele geçirilmesi olarak görülüyor. Herkes dikkatli olmalı ve huzuru kaçıracak herhangi bir şey yapmaktan kaçınmalı.

Eski sinagogun restore edilmesinde bir sorun yok, fakat Mescid-i Aksa Müslümanların kutsal saydıkları ve tarihi bir yer" şeklinde görüşlerini bildirdi.

Ağlama duvarını ziyarete gelen ABD'li Yahudi Bill Wall ise, "Gördüğünüz gibi burada her dine ait semboller ve inananlar var ve bir arada yaşıyorlar. Yeni bir sinagog yapılması kimseye zarar vermez. Aksine herkese faydası olur, yakınlaşmayı sağlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İsrail, Filistinliler ile yaptığı 13 Eylül 1993 tarihli Camp David ve Oslo Anlaşması gereği Kudüs'ün statüsü nihai bir karara bağlanıncaya kadar belirsiz bırakılması, buna karşın İsrail'in Mescid'i Aksa ve El Halil'e 400 metre mesafede kalması kararlaştırıldı. İsrail ise, anlaşmanın bu hükmünü ihlal ederek bölgede asker bulunduruyor.