Adına festivaller düzenlenen, Manisa şehri ile özdeşleşmiş olan mesir macunu, yüzlerce yıldır bilinen bir tarife sahiptir. Osmanlı saraylarından bu yana kullanılan ve günümüze de ulaşmayı başarmış sevilen bir lezzet olmasının yanı sıra, mesir macunu çeşitli faydalarıyla da bilinmektedir. Onlarca baharat türünün bir araya gelmesiyle elde edilen mesir macunu, Yavuz Sultan Selim döneminde de kullanıldığı bilinen, saraylardan halka ulaşmış ve birçok derde deva olması ile tercih edilen bir lezzettir.
Çeşitli baharatların bir araya getirilmesiyle oluşturulan mesir macunu, asıl tarifiyle tamamı doğal olan ürünlerden elde edilen bir macundur. Mesir macunu yapımında asırlardır süregelen ve süreç içinde geliştirilen özel teknikler kullanılır. Mesir macunu sadece adı Manisa ile özdeşleşmiş bir lezzet değil, aynı zamanda türlü dertlere şifa olarak anılan bir macun türüdür. Yüzlerce yıldır hem tadı hem de faydaları ile konuşulur.
Mesir macunu bu ünü sayesinde hem saraylarda hem de halk arasında yüzlerce yıldır konuşulmuştur ve bu çağa gelişerek gelmeyi başarmıştır. Memleketi olarak kabul edilen Manisa’da her yıl düzenlenen festivallere adını veren mesir macunu, her ne kadar faydaları ve şifasıyla bilinse de doktora danışılmadan kullanılması çeşitli sorunlara da yol açabilir.
Manisa’nın meşhur mesir macunu cinsellik üzerindeki olumlu etkileriyle bilinse de faydaları bununla sınırlı değildir. Çok fazla sayıda bileşenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkması faydalarını da çeşitlendirir. Türlü baharatlardan ve meyve özlerinden gücünü alan mesir macunu, insan sağlığı üzerinde çeşitli etkilere sahiptir. En bilinen ve asırlardır konuşulan faydalarından bazıları ise şunlardır:
Cinsel isteksizliği giderir.
Afrodizyak etkisi vardır.
İçerdiği çeşitli vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Serbest radikallerin organlara zarar vermesinin önüne geçer.
Cilde faydalıdır.
Yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Ancak her besim gibi mesir macunu da çeşitli yan etkilere neden olabilir. Çok sık görülmemekle birlikte olası bazı yan etkileri özellikle çok miktarda ve bilinçsizce tüketildiğinde şu şekillerde kendini gösterebilir:
Köklü bir tarihi ve zengin bir tarifi olan mesir macununun adı bazı kaynaklara göre Pontus Kralı Mithhtes’in adından gelmektedir. Toplamda 41 çeşit baharattan ve ottan oluşan mesir macununun ilk olarak Yavuz Sultan Selim döneminde yapıldığı ve tüketildiği bilinir. Yazılı kaynaklara göre Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanır ve dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi onu bu macun ile iyileştirir. Bu nedenle macunun mucidi de Merkez Efendi kabul edilmiştir.
Her yıl düzenli olarak Manisa’da gerçekleştirilen mesir macunu şenliklerinde macunun mucidi kabul edilen Merkez Efendi de anılır. Mesir macununun en bilinen başlıca faydası, cinsel isteksizliği gidermesi ve afrodizyak etkisine sahip olmasıdır. Meyve özlerinden ve kullanılan baharatlardan hem tadını hem de gücünü alan mesir macununun sadece bu konuda değil birçok hastalığın şifasında da işe yaradığı bilinmektedir.
Vücuda verdiği enerjiyle cinsel gücü, cinsel isteği arttırdığı bilinen mesir macununun iyi geldiği birçok konu vardır. Ancak yine de bilinçsizce kullanımı içerdiği güçlü ürünler nedeniyle kalıcı ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora danışılarak doktorun önerdiği dozlarda kullanılması gerekir. İyi geldiği bilinen bazı durumlar şunlardır:
Öncelikli olarak doktor kontrolünde ve takibinde kullanılması gereken mesir macununun en bilinen kullanım şekli ağız yolu ile almaktır. Ancak ne kadar miktarda tüketildiği de önemlidir. Bir engel ya da sağlık sorunu olmadığı takdirde ihtiyaç hâlinde gerektiği zamanlarda kullanılabilir.
Genel olarak en sık tercih edilen mesir macunu tüketim miktarı günde ya da gerektiği süreçte 1yemek kaşığı kadar tüketmektir. Fazla kullanımı sindirimden kalbe birçok konuda sorunlara neden olabilir. Ayrıca ciltte alerjik reaksiyonlara da neden olabilmekte kaşıntı, kızarıklık, sivilce ya da akne gibi problemlere de yol açabilir.
Önemli not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçindekiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.