Mesir Şenliklerinin 1960 Yılında Çekilmiş Görüntüleri Bulundu

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde üroloji doktoru olan ve aynı zamanda Manisa tarihini araştıran Dr....

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde üroloji doktoru olan ve aynı zamanda Manisa tarihini araştıran Dr. Fahrettin Er, mesir şenliklerinin 1960 yılında çekilmiş görüntülerine ulaştı. Dr. Er, hastanede düzenlediği toplantıda 53 yıl önce çekilmiş bu görüntüler hakkında bilgi verdi.

Bir televizyon kanalında yayımlanan belgesel filmdeki bir iki saniyelik görüntüden ulaştığını aktaran Er, şu ana kadar mesir şenlikleriyle ilgili en eski ve tek görüntü olduğunu söyledi. Bu belgeselin, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Alman hocalar tarafından kurulan Fotoğraf Enstitüsü tarafından öğrencilere eğitim amaçlı çektirildiğini ve onların içinde olabileceği bilgisine ulaştığını aktaran Dr. Er, “Bunun üzerine İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Gezgin hocayı aradım. O da çok sıcak davrandı ve, ‘Elimizdeki bütün belgesellerin birer kopyasını size yollayayım.’ dedi. Tarihî bütün belgesellerin 12 tanesini bana gönderdi. Ben de hepsini tek tek izleyerek, Aziz Albek’in çektiği ve Selahattin Eyüpoğlu’nun senaryosunu yazdığı, 17 dakikalık ‘Ana Tanrıça’ belgeselinin içinde Manisa ile ilgili kısmı buldum. Anadolu’daki çok tanrılı döneme ait Kibele'yi konu ediyor. Manisa Akpınar’da da Kibele’nin bir büstü var. Oradan yola çıkarak mesirin bereket simgesi olduğunu söyleyerek şenliklere bağlıyor ve Kırkpınar güreşlerine de atıfta bulunuyor. Belgeselin içinde, Kırkpınar ile ilgili ilk görüntüler de var.” dedi.

Reklam
Reklam

Belgeselde 7 dakika Manisa Mesir Şenlikleri'yle ilgili görüntüler bulunduğunu dile getiren Fahrettin Er, “Oradaki Sultan Camisi’nin hamamı restore edilmemiş. Üzerinde bir metrelik otlar var. Duvarları restore edilmemiş, etrafında duvar yok, teller var. Muradiye Camisi ile Ulu Cami arasında hiç ev yok. Her yer yemyeşil ve ormanlık boş arazi. İnsan üzülüyor. Bir de şaşırdığım şey şu: O dönem Manisa’nın nüfusu 60-70 bin civarıdır diye düşünüyorum ancak alanda bulunan insan sayısı hiç azımsanmayacak, bugünküne denk miktarda. Demek ki o dönemde de şenlikler coşkulu kutlanıyordu. Manisa ile ilgili bundan daha eski bir görüntü de 1952 yılında çekilmiş, İzmir Enternasyonal Fuarı için kısa bir görüntü var ama mesir şenliklerinden bahsedilmiyor. Bu görüntü, mesir ve şehrin mimari dokusuyla ilgili olduğu için beni çok heyecanlandırdı.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: