Meslek liselerine 'kısmi çözüm'

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'te kapsamlı bir değişikliğin daha ileri bir zamana ertelendiğini belirterek, 11 maddeden oluşan ve meslek lisesi mezunlarının ÖSS'ye girişleriyle ilgili yapılan yeni düzenlemenin bu yılki ÖSS sınavına yetiştirileceğini söyledi.

Çelik, "Sanıyorum perşembe günü bir aksaklık olmazsa, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda bu tasarı görüşülecek ve daha sonraki hafta da TBMM Genel Kurulu'na inecektir" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, düzenlediği basın toplantısıyla dün toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan 11 maddelik yasa taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda yapılan toplantıda açıklanan tasarıya göre, ÖSS'ye giriş sistemi değiştiriliyor. Meslek lisesi mezunlarının yükseköğretime girişte alanlarıyla ilgili olmayan bölümleri tercih etmeleri halinde düşük katsayı ile çarpılması sonucu uğradıkları mağduriyeti gidermek için kısmi bir katsayı artışı sağlandı. Bakan Çelik'in de yapılan düzenlemeye ilişkin olarak 'Mutlak bir eşitlik değil kısmi bir eşitlik çözüm' olarak nitelediği yeni düzenlemeye göre, meslek liselerinin alanlarının dışında yapacakları tercihlerde katsayıları 0.45 ve 0.60 olarak yükseltildi.

Reklam
Reklam

Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık olmak üzere üç kategoride yarışan öğrenciler arasında meslek liselerinin bölümleri alan ve kodları Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu tarafından yeniden düzenlenecek. YÖK ise belirlenen bu alan ve bölümlerin yükseköğretimde hangi bölüme karşılık geleceğini tespit edecek. Çelik, yeni düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:

"Eskiden mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, üniversite sınavlarında 0.3 katsayı ile muhatap oluyorlardı. Kendi branşlarında girdiklerinde 0.8 ile çarpılıyordu ama bu kapsam çok dar olarak tutulmuştu. Meslek liselerine karşı olan bu haksızlık ve yanlışlık giderilmiştir. Burada kademeli üçlü bir yapı getirilmiştir. Kişiler kendi alanlarında yani sözel mezunu olan öğrenciler, sözel alandaki bir yükseköğretime kurumunu tercih ettiği zaman 0.8 katsayısı ile çarpılacak. Eşit Ağırlıklı ve Sayısal olduğu zaman bu katsayılar küçülecek. Sayısal için ve eşit ağırlıklılar içinde aynı durum geçerli olacak".
Çelik, YÖK'te kapsamlı bir değişikliğin ertelendiğini belirterek, bunun için Anayasa değişikliği gerektireceğini söyledi. YÖK'ü tek kurul haline getirerek, yürütme ve genel kurulun birleştirilmesini kapsayan yeni düzenlemenin yasalaşması halinde YÖK Başkanı Teziç ve Genel Kurul üyelerinin görevleri sona erecek. Çelik, yaptığı açıklamada taslakta bu güne kadar tartışmaların odağında bulunan rektörlük ve dekanlık seçimlerine ilişkin konulara yer verilmediğini belirtirken, bu değişikliklerin daha sonra kapsamlı bir şekilde yapılacağının altını çizdi. İşte Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ağzından YÖK yasasında yapılacak değişiklik şöyle:

Reklam
Reklam

"YÖK'ün yapısı değiştiriliyor. Tek kurul haline getiriliyor. 22 kişiden oluşan YÖK Genel Kurulu, yürütme kurulu ve genel kurulu birleştirerek 22 olan bu sayıyı aşağıya çekiyoruz. Bu tasarıda 16 olarak belirlendi. Anayasa değişikliği yapıldıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen üye düşeceği için YÖK Genel Kurulu 15 kişiden oluşacak. Bu üyeler, 5'i Cumhurbaşkanı, 5'i Hükümet tarafından, 5'i Üniversitelerarası Kurul tarafından ve 1'i de Genelkurmay tarafından seçilip 16 kişiden oluşacak".

Anayasa'nın 130 ve 131. maddelerinin değiştirilmediği müddetçe üniversitelerde köklü bir reformun gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Çelik,

Anayasa değişikliklerinin toplumsal bir konsensusla geniş bir mutabakat ile yapılacak olan değişiklikler olduğunu belirtti. Çelik, 130 ve 131'in değiştirilmesinin mutlaka gerekli olduğunu ve bu hükümetlerinin hedefleri arasında olduğunu kaydederek, "Bu Anayasa değişikliğini gerçekleştirerek, gerçekten çağdaş idari ve mali özerkliğe sahip, değişken olabilen bir üniversitenin gerçekleşmesi bizim hedefimizdir" diye konuştu.
Çelik, etkinlik ve verimlilik sağlanması amacıyla öğretim üyelerinin sürgün edilmesine ilişkin maddeyi kaldırdıklarını söyledi. Çelik, kaldırılan söz konusu maddeyi antidemokratik olarak niteleyip maddenin ciddi sıkıntılara, keyfiliklere yol açtığını belirtti. Çelik, özellikle sanayi ve üniversite işbirliğini desteklemek için önemli bir adım olan Araştırma Öğretim Elemanı ve Patent Öğretim Elamanı hakkı getirildiğini bildirdi. Öğrenci örgütlerini yasal hale getirildiğini belirten Çelik, "Üniversitelerimizde özellikle öğrenci organizasyonları, öğrenci konseylerinin bu zamana kadar yasal bir alt yapısı yoktu. Bu değişiklikle bu verilmiştir. Akademik değerlendirme ve akreditasyon getirilmiştir. Yardımcı doçentlerin görevde yükselme ve atamaları ayrı bir madde ile düzenlenmiştir. Yardımcı doçentlerin birinci dereceye kadar yükselme fırsatı getirilmiştir" diyerek taslakla ilgili düzenlemelerin içeriği hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Çelik, bugün basında çıkan haberlere ilişkin bir uyarıda da bulunmayı ihmal etmedi. Çelik, söz konusu düzenlemeyi İmam Hatip Yasası olarak nitelendirmek ve meseleyi İmam Hatip ekseninde ele almanın çok yanlış olduğunu belirterek, "Türkiye'de çatışmaları, kavgaları körüklemektir, kızıştırmak ve tahrikçilik yapmaktır. Bunu ayıplıyorum açıkcası. Bunu İmam Hatip düzleminde gündeme getiren asla biz olmadık. Ama birileri kendisi çalıp kendisi oynamaktan hoşlanıyor. Biz Türkiye'ye insanımıza iyilik yapmak istiyoruz. Eğitimin önündeki dev problemleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz".