Meslek örgütlerinden Kurtlar Vadisine tepki

Ankara (AA) - Bazı sağlık meslek örgütlerinden yapılan açıklamada, "Kurtlar Vadisi" dizisinin tekrar yayına başlayacağı belirtilerek, "Bu tür dizilerin iletişim ve sorun çözme aracı olarak şiddeti yücelttiği görülmektedir" denildi.

Türk Tabipleri Birliği ile Türkiye Psikiyatri, Türk Nöropsikiyatri, Türk Psikologlar, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı ile Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı dernekleri tarafından "gençlerin şiddete yönelme" nedenlerine ilişkin ortak bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, şu anda sadece çocuk ve gençlerle ilgili konuşulan şiddetin tüm
toplumu etkisi altına almak üzere olan daha geniş bir salgının ilk belirtisi kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

Şiddeti özendiren, yücelten bir ortamda yetişen çocukların şiddete yönelme olasılığının arttığı vurgulayan açıklamada, "Gençlik toplumun laboratuvarıdır. Bir dalga toplumu etkisi altına almaya başlamışsa genelde ilk tepki gençlerde ortaya çıkar. Son dönemde giderek düşen şiddet kullanma yaşı, okullarda yaşanan sorunlar ve Hrant Dink cinayeti bizi toplumumuzu saran bu dalga üzerine düşünmeye itmelidir" denildi.

Televizyon ve sinemalarda gösterilen şiddet dozu yüksek film ve dizilerin en sadık izleyicileri arasında çocuk ve gençlerin geldiğine dikkat çekilen açıklamada, şiddetin, toplumun en kırılgan ve en kolay etkilenebilir kesimlerini oluşturan çocuk ve gençler üzerinde düzeltilemez etkiler yarattığının altı çizildi.