Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "15 yaşına girinceye kadar bir gencimizin meslek sahibi...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "15 yaşına girinceye kadar bir gencimizin meslek sahibi olamaması gibi bir eğitim anlayışının artık geçerliliğinin dünyada olmadığını hepimiz görmekteyiz' dedi.

Bakan Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye olarak son 9 buçuk yılda her alanda çok önemli başarılara imza attıklarını kaydederek, işsizlikle mücadele kapsamında da iş dünyası ve çalışanlarla birlikte önemli başarı ve kazanımlar elde ettiklerini belirtti. 2010 yılına göre, 2011 yılında işsizliğin aylık yüzde 2,1 oranında azaldığını söyleyen Bakan Çelik, son 10 yıllık süreçte işsizliğin yüzde 8.9 oranında gerilediğini ifade etti. Türkiye'de her yıl 800 bin bireyin işgücüne katıldığını ve küresel kriz zamanında işsizlik oranını azaltılmasına dikkat çeken Çelik, işsizlikle mücadelede yapısal sorunlarla mücadele etmenin altını çizdi.

Reklam
Reklam

İstihdamla ilgili yapısal sorunların başında köyden kente göç konusuna dikkat çeken Çelik, "Tarım kesimindeki istihdam oranı 1990 yılında yüzde 47'yken 2011 yılında yüzde 25,4'e gerilemiştir. Bu önemli bir gelişmedir. Fakat istenilen noktaya gelemedik" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik, mesleki yeterliliğin altını çizerek, "TBMM'de yoğun tartışmalara konu olan eğitim sistemimizdeki yönlendirme veya kesintili kesintisiz tartışmalarının altında yatan nedenlerden bir tanesi de bu. 15 yaşına girinceye kadar bir gencimizin meslek sahibi olamaması gibi bir eğitim anlayışının artık geçerliliğinin dünyada olmadığını hepimiz görmekteyiz' dedi.

Hükümetin mesleki eğitime önem verdiğini belirten Bakan Çelik, 2012 yılında aktif işgücü programları çerçevesinde 1,5 milyar TL fon ayrıldığını belirtti. İşsizlikle mücadele konusunda, gelecek günlerde iş ve meslek danışmanlarının devreye gireceğini söyleyen Çelik, "4 bin iş ve meslek danışmanı bu yıl içinde Türkiye'nin dört bir tarafına yayılacaklar. İŞKUR bünyesinde işçi ile işyerini buluşturma konusunda bir seferberlik ilan edilecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, rahatsız olduğunu belirterek, sadece Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nın hem meslek edindirdiğini hem de para verdiğine dikkat çekti. Rahatsızlığı nedeniyle konuşma yapamayan Koçoğlu'nun konuşma metnini okuyan İNTES Genel Sekreteri Necati Ersoy ise, protokolle İŞKUR'a kayıtlı işgücünün mesleki eğitime tabi tutulacağı ve kursiyerlere İNTES-MEB-İŞKUR logolu sertifika verileceğini söyledi. Koçoğlu, sertifika almaya hak kazanmış adaylarını yüzde 30'unun İNTES üyesi firmalarda çalışacağını kaydetti.

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir de, Türkiye'nin dünya müteahhitlik pazarında Türk müteahhitlerin güçlü konumlarını korumak ve güçlendirmek zorunda olduklarını ifade ederek, Mesleki Yeterlilik Belgesi sistemi vasıtasıyla çalışanların dünya standartlarına ulaşmasının Türk müteahhitlerinin rekabet gücünü arttıracağını belirtti.

İNTES ve İŞKUR arasında 'Mesleki Eğitim İşbirliği' protokolü imzalandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: