Mesut Yılmaz'dan işkence itirafı

MÜNİH (İHA) - Türkiye eski başbakanlarından Mesut Yılmaz, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde verdiği konferansta bir grup sol görüşlü öğrencinin eleştirisine maruz kaldı.

Friedrich Ebert Vakfı ile Türk-Alman Dostluk Federasyonu tarafından organize edilen konferansa, Federal eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Nida Rümelin (SPD), T.C. Münih Başkonsolosu Babür Hızlan'ın yanısıra yaklaşık 2 bin izleyici katıldı. Yılmaz'ın konuşması, Alevi Kürtleri olduklarını söyleyen bir grup öğrenci tarafından sık sık kesildi. Bir öğrenci ayağa kalkıp, Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde arkadaşının işkenceyle öldürüldüğünü, Türkiye'de hala Kürt ve Alevilere baskı yapıldığını ileri sürdü. Mesut Yılmaz ise, tüm iddiaları doğrulayarak, "İşkenceci polisler için sert yasalar çıkarttık. Ama maalesef kağıtta yazılanlarla yaşananlar çok farklı. İşkence sorunu, eğitim seviyesi düşük Türk polislerin eksikliğinden kaynaklanmıştır" dedi. Yılmaz ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Alevi azınlıklara karşı daha duyarlı olması talebinde bulunarak, DİTİB'in sadece Sünniler için kurulmadığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

BAVYERA ENGELİ Mesut Yılmaz, konuşmasında Türkiye'nin AB adaylığına da değinerek, Bavyera Eyaleti siyasilerinin "aptalca politika" yaptıklarını söyledi. Yılmaz, devamla, AB üyesi ülkeler arasında Almanya'nın Bavyera eyaletinin "frene basan ülkelerde" öncülük ettiğini belirtti. Yılmaz, Bavyera'nın bu olumsuz tutumunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.