Yapılan bazı araştırmalar, yavaş metabolizmanın kilo alımına ve obezite oluşmuna etki ettiğini ortaya koydu. "Diyetten İllallah" kitabının yazarı Diyetisyen Ayşegül Bahar, metabolizmayı hızlandırmak için nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatıyor....
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Nasıl Beslenmeli?
Proteinlerin sindirimi ve emilimi sırasında, karbonhidratların ve yağların sindiriminden daha fazla enerji harcanır ve böylece metabolizmanın daha hızlı çalış-
ması sağlanmış olur. Örneğin yağı alınmış kırmızı et tüketildiğinde, bunun sağladığı enerjinin %30'una kadar olan bir kısmı sindirim ve emilim sırasında harcanır. Diğer protein kaynaklarında bu oranlar %20-30 arasında seyreder.
Proteinin sağladığı yüksek düzeydeki termik etki, kilo kontrolü açısından onu diğer enerji kaynağı besin öğeleri olan karbonhidratlar ve yağlardan daha etkili kılar. Karbonhidratların termik etkisi % 15 hatta %20'lere kadar çıkabilmektedir. Bu yüksek termik etki tüketilen karbonhidratın kompleks yapıda ve lif içerigi zengin olması durumunda mümkündür.
Basit karbonhidrat içeren besinlerde bu oran % 10'ların altına, yağlardaysa %2'lere kadar düşmektedir. Bu da demektir kıi, protein tüketiminde alınan net kalori mıktarı %70'ler düzeyindeyken, yağ tüketiminde bu oran %98'lere çıkmaktadır. Bu genel çerçeveye baktığımızda besinlerin termik etkisinden yararlanmak istiyorsak proteince zengin beslenmeli, karbonhidrat tüketiminde kompleks yapıda ve lifli olanları tercih etmeli ve eğer fazla yağ tüketiyorsak bunu azaltmalı ve faydalı yağları tercih etmeliyiz.
Metabolizmayı Hızlandıran Bazı Besinler:
Acı biber: Yemeklerinize katacağınız acı biberin, içenğindekı kapsaisin sayesinde yaratacağı ısı
metabolizmanızın hızlanmasına neden olur.
Yeşil çay ve kahve: Bunlann ıçeriklerindeki kafein, kalp atış hızını artırarak metabolizmanın hızlanmasına neden olur Çayda bulunan ECGC (epigallokateşin gallat) adlı bir kimyasal, sinir sistemini uyararak kalori yakımının hızlanmasını sağlar.
Yoğurt: Az yağlı yoğurt metabolizmanın hızlandırılması için ideal yiyeceklerden biridir. İçeriğindeki yüksek protein ve kalsiyum sebebiyle enerji yakımı yüksek olan bir besin olmasının yanı sıra sindirim sistemini de düzenleyici etkisi vardır.
Badem: Kalorisi yüksek bir besin olmasına karşın içeriğindeki esansiyel yağ asitlerinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Özellikle içeriğindeki alfa linolenik asit, yağ metabolizmasını hızlandırır. Diğer yağlı tohumlar da badem gibi metabolizmanın hızlandırılmasında etkilidir.
Tarçın: Baharatların hemen hepsinin metabolizmayı hızlandırdığına ilişkin kanıtlar bulunmaktadır. Ancak insulin direncini ve tip 2 diyabetin gelişmesini önleyici etkisi olduğundan, tarçın gunluk beslenmemizde kesinlikle yer verilmesi gereken bir besindir.