“HES’ler doğayı mahvediyor, bundan sonra küçük HES’lere izin vermeyeceğiz” diyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, HES protestosunda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ailesinden yanıt geldi.
Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “anlamışlar…tebrik ediyorum…” dedi.
Emekli öğretmen Metin Lokumcu, iki yıl önce Hopa’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçeye yapacağı seçim gezisi öncesinde gerçekleştirilen Hidroelektrik Santrali (HES) karşıtı protestoda, gösteriyi dağıtmak isteyen polisin biber gazı kullanması sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.
Metin Lokumcu’nun halen Hopa’da yaşayan ve Dereiçi köyü muhtarlığını yapan kardeşi Mete Lokumcu, “12 yıldır bunun için mücadele ediyoruz. Abim bunun için hayatını kaybetti. Bakan, bunu inanarak söylüyorsa, kendisini tebrik ediyorum” diye konuştu.
“İNSANLIK İÇİN MÜCADELEMİZ BOŞA GİTMEMİŞ…”
Mete Lokumcu şöyle dedi;
“Bakan bunu gerçekten söylüyorsa ne mutlu bize. İnsanlık için mücadelemiz boşa gitmemiş oldu” diye konuştu.
BAŞBAKAN’A KIRGIN: “AĞABEYİM, BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN GELMESİNDEN ÜÇ SAAT ÖNCE MORGDAYDI…”
Mete Lokumcu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da gösteride kullanılan biber gazı nedeniyle hayatını kaybeden Metin Lokumcu’ya başsağlığı dilememesinden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.
Bir gazetecinin olaylardan sonra Başbakan Erdoğan’a bir canlı televizyon mülakatı sırasında “Metin Lokumcu’nun ailesine başsağlığı dilediniz mi?” sorusunu yönelttiğini, Başbakan’ın ise “O öğretmen bana taş attı, emekli öğretmenin taş atması yakışır mı?” yanıtın verdiğini söyleyen Mete Lokumcu, şöyle konuştu;
“İçim yanıyor. Ağabeyimin oraya gitmedeki tek amacı olayları yatıştırmaktı. 23 yıllık bir öğretmene yakışır şekilde. Ama Sayın Başbakan kendisine taş attığını söyledi. Oysa benim ağabeyim saat 12 civarında morgdaydı. Başbakan ise Hopa’ya saat 15’te geldi. Yani ağabeyim öldüğünde, Gürcistan’dan Hopa’ya gelen Başbakan daha Sarp sınır kapısını bile geçmemişti. Morgdaki ağabeyim ona nasıl taş atabilir?”
“KÖYLER SU ALTINDA KALIR”
Kendisinin de 12 yıldır HES’e karşı mücadele verdiğini anlatan Mete Lokumcu, Hopa’nın coğrafi konumu nedeniyle HES’e uygun olmadığını, derenin denize ulaşma mesafesinin en fazla 5 kilometre olduğuna da dikkat çekti. Derelerin yağış rejimi nedeniyle her zaman aynı şekilde akmadığını ifade eden Lokumcu, set ya da baraj oluştuğunda köylerin su altında kalabileceğini vurguladı.
Üzerine HES inşa edilen dere ve ırmakları içme suyu elde etmede de kullandıklarını hatırlatan Lokumcu, “üzerine HES yapılan dereler, bizim içme suyu gözlerimizdi. Bu elimizden alındı” dedi.
BAKAN BAYRAKTAR NE DEMİŞTİ?
TBMM’de geçen hafta Plan ve bütçe komisyonunda bakanlığının bütçesi görüşülürken soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bazı HES’lere kapıyı kapattıklarını açıklayarak, “Türkiye yılda 60 milyar dolarlık enerji ithal ediyor. Nükleer santral olmadan bu işin altından kalkamayız. HES’lerle de olmaz. HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz. 10 megavattan az enerji üretecek HES’lere kesinlikle vermeyeceğiz. Bundan sonra bunun hesabını sorarsınız” demişti.