Meteoroloji Genel Müdürü Güneş: Sera gazında nükleer enerji daha çevreci

Meteoroloji Genel Müdürlüğü görevine atanan İsmail Güneş, iklim değişikliğinde sera gazının etkisine dikkat çekerek, “Sera...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü görevine atanan İsmail Güneş, iklim değişikliğinde sera gazının etkisine dikkat çekerek, “Sera gazında nükleer enerji temiz enerji olarak geçiyor. O açıdan daha çevreci olarak görülüyor.” dedi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne atanan İsmail Güneş, basın mensupları ile tanışma toplantısı düzenledi. Güneş, küresel ısınmanın Türkiye’yi ne ölçüde etkilediği konusundaki bir soru üzerine İsmail Güneş, bu konuda dünyada ciddi çalışmalar yapıldığını aktardı. Yapılan toplantılara Türkiye’nin de katıldığını belirten Güneş, “Şu bir gerçek ki bu konuda bilen de bilmeyen de konuşuyor.” dedi.
Vatandaşlar üzerinde farklı algılamalar oluşabildiğine dikkat çeken Güneş, “Öyle oluyor ki 10-15 derece sıcaklığın artacağı korku ve endişesi oluşuyor bazılarında. Halbuki, dünyanın konuştuğu 1-2 derecedir, tabi bu da çok önemli.” şeklinde konuştu. Medyanın bu tarz haberleri verirken dikkatli olması uyarısında bulunan Güneş, şöyle devam etti:
“Bu haberler, bir çok sektörde yanlış bilgiden dolayı bir takım farklı algılama veya paniklere neden olabiliyor. Bu konuda çok ciddi çalışmalar var. Bu tahlilleri yapmak çok kolay değil. Ancak Türkiye olarak biz de bu çalışmaların içindeyiz, yapıyoruz, tahminlerimiz var. Bu tahminlere göre, dünya ile uyumlu olarak alınması gereken önlemler neler, bununla ilgili çalışılıyor. Bunlar tahmindir, bilimsel veridir, illa böyle olacak deme şansımız yok.”
Nükleer santrallerin, küresel ısınmaya etkisi ile ilgili bir soru üzerine Güneş, “İklim değişikliği konusunda sera gazı etkisi vardır. Sera gazında da nükleer enerji temiz enerji olarak geçiyor. O açıdan daha çevreci olarak görülüyor.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

"GEÇEN YIL YAĞIŞLAR NORMALE GÖRE YÜZDE 11 ARTTI"
Genel Müdür Güneş, meteorolojik yılın 1 Ekim’de başladığını hatırlatarak, yağış miktarı ile ilgili bazı verileri gazetecilerle paylaştı. 1 Ekim 2010’dan 31 Ağustos 2011’e kadar Marmara’da yağışların yüzde 16 düzeyinde azaldığını söyleyen Güneş, “Geçen yıla göre Ege’de yüzde 14 azalma olmuş. Uzun yıl ortalamasına göre ise Marmara’da yüzde 11, Ege’de yüzde 7, Akdeniz’de yüzde 14 artış oldu. İç Anadolu’da ise normallere göre yüzde 37 artma olmuş, geçen yıla göre yüzde 17 artış oldu. Yani geçen yıl, yağış daha fazla görülüyor.” diye konuştu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yağışların uzun yıl ortalamasına göre azaldığına dikkat çeken Güneş, “Türkiye genelinde ise yağışlar normallere göre yüzde 11 arttı. Geçen yıla göre ise yüzde 5 azalma oldu. Geçen yıl daha yağışlı bir dönem geçirilmiş.” dedi.

DOĞU'YA YENİ RADARLAR KURULACAK
Türkiye genelinde meteorolojik ağı genişletmek istediklerini aktaran Güneş, “İlave özellikle doğu bölgelerimizde topografik nedenlerle daha kısa mesafeye hizmet verebilecek radar projemiz var. Bunları gerçekleştirdiğimizde, dünya standartlarında meteoroloji teşkilatımız tamamlanacak.” şeklinde konuştu.
Yerli yerinde kurulan ölçüm istasyonları ile verilerin daha sağlıklı olacağını söyleyen İsmail Güneş, şöyle devam etti: “26 sene önceki taleplerle bugünkü talepler farklılaşmış. Bugünü değil, bundan sonraki 10 yıl, 30 yılı da düşünmek zorundayız. Yaptığımız planlar geleceğe yönelik, bundan 30 sene sonra meteorolojik bilgi konusunda ihtiyaç olan verilerin üretilmesine yönelik şimdiden planlarımızı yapmamız ve şekillenmemiz gerekli.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz