Metiner: Asker siyasete müdahale edemez

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını belirterek, "Herkes yaptığı yanlışın...

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığını belirterek, "Herkes yaptığı yanlışın hesabını ödeyecektir. İşte yeni anayasanın önemi bu. Türkiye'de asker siyasete müdahale edemez, siyaseti tanzim eden bir konumda duramaz." dedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Adıyaman Belediyesi'nin Ramazan etkinlikleri kapsamında 'Anayasa' konulu bir konferans verdi. Anayasanın birçok maddesinin değiştiğini ifade eden Metiner, "Biz bu anayasayı Allah'ın izniyle yapacağız. Biz bu anayasanın pek çok yerini değiştirdik ama felsefesi hala duruyor, ruhu hala duruyor. Çünkü bu anayasa sadece 1980 sonrasında yapılan anayasa değil, bu anayasanın ruhu 1960 darbesinde saklı. 1960'da sizin oylarınızla seçilen Menderesleri darağaçlarına gönderenlerin ruhu bu anayasada saklı. Yeni anayasada, farklılıkları kabul eden bir anlayışı esas alacağız ama farlılıkların siyasetini, demokratik kimlik siyaset anlayışımıza ters gördüğümüz için bütünlük anlayışımızı da muhafaza edeceğiz." diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde, artık askerin siyasete müdahale edemeyeceğini söyleyen Metiner, genelkurmay başkanının, başbakanın dengi olmadığını ifade etti. Metiner, şöyle dedi:
"Birilerinin, kafasına iyice yerleştirmesi lazım, millet anlayışımızda ırk ve ırkçılık yoktur. Biz her türlü ırkçılığı cahiliye pisliği olarak kabul ediyor ve ayaklar altına alıyoruz. Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Herkes yaptığı yanlışın hesabını ödeyecektir. İşte yeni anayasanın önemi bu. Türkiye'de asker siyasete müdahale edemez, siyaseti tanzim eden bir konumda duramaz. Türkiye'de asker, rejimin tehlikede olup olmadığına karar veren bir konumda olamaz. Başbakan'ın yanında eşit iki insan gibi duran bir mekanizmadan söz edemeyiz. Aması ve yaması olmayan bir anayasa hazırlayacağız."
Metiner, hükümeti devirmek isteyenlerden hesap sorulacağını da belirtti. Anayasada bu konuyla ilgili birçok düzenlemenin yapılacağını ima eden Metiner, konuşmasını şöyle tamamladı: "Demokratik, sivil, özgürlükçü anayasaya karşı çıkanların, bir daha halkın karşısına çıkacak yüzü olmaz. Hem meydanlarda özgürlükçü anayasa diyeceksin, Ergenekon sanıklarının Meclis'te temsil edilmesi gerektiğine inanacaksın ama sıra başörtülü vatandaşımıza geldiğinde laiklik elden gidiyor. Hangi laikliktir Allah aşkına. Nedir sizin derdiniz? 'Bu devleti biz kurduk ama bu halk seçmesini bilmiyor. Ne zaman demokrasi dersek Tayyip Erdoğan'ları iktidara getiriyor. Ne yapalım? Devirelim.' Deviremezsin kardeşim. Devirmek istersen devrilirsin ve hesap sorulur senden. Bunu söylediğin zaman orduyu yıpratmaya çalışıyor diyorlar. Ne münasebet. Bizim başka ordumuz, başka bir Türkiye'miz, başka ülkemiz yok. Biz ülkemizi onlardan daha fazla seviyoruz. Türkiye için gerekirse ölürüz kardeşim, ölürüz. Evet, ordu bizim gözbebeğimizdir. Ama ordunun adını, misyonunu kirletenler varsa hesap sorulacak. Burası askeri bir cumhuriyet değil.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz