Metpamid nedir? Metpamid nasıl kullanılır?

Mide bulantısı, çeşitli hastalıklara ya da fiziksel veya psikolojik durumlara bağlı olarak gerçekleşebilir. Gıda zehirlenmeleri, taşıt tutması, ishal, aşırı ağır ya da yağlı besinlerin tüketildiği zamanlarda, reflü ya da gastrit gibi rahatsızlıklar nedeni ile mide bulantısı hissedilebilir. Sık olarak kusmanın eşlik ettiği mide bulantısını engelleyebilmek için beyindeki bulantıyı engelleyecek olan kısma müdahale eden bazı ilaçlar kullanılabilir.

Kusma ve mide bulantısı birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi anlık durumlara göre de gerçekleşebilecek rahatsızlıklardır. Heyecandan, besin zehirlenmesinden, reflü ya da gastrit gibi hastalıkların mevcudiyetinden ya da farklı başka sebepler yüzünden bulantı ve akabinde kusma yaşanabilir. Böbrek yetmezliği, ankisiyete, diyabet ya da apandist sorunları da mide bulantısını tetikleyebilir. Bulantıyı engelleyici bir bölgesi bulunan beyin üzerinde etki edebilecek ilaçlar kullanılarak bu sorunu giderebilmek mümkün olabilir. Ancak doktor tavsiyesi ya da yönlendirmesi olmadan bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır.

Reklam
Reklam

Metpamid nedir?

Metpamid, beyindeki kusmayı ve mide bulantısını engelleyen bölge üzerinde etkili bir ilaçtır. Birçok rahatsızlığa ya da duruma bağlı oluşan mide bulantısını engelleyebildiği gibi radyoterapi ya da kemoterapi sonrasında gelen bulantının ya da kusmanın engellemesinde de etkili olduğu bilinir. İçeriğinde bulunan her bir 2 mililitrelik ampulde 10 mg metoklopramid GCI bulunur. Renksiz, berrak, şeffaf, kokusuz ve enjeksiyonluk çözelti barındıran ampullerin içindedir. Her kutuda 2ml’lik olan 5 adet ampul vardır. Kusmayı önleyici etkisi bulunur. Doktor önerisi ile kullanılır.

Metpamid ne için kullanılır?

Metpamid ilacı, doktor tavsiyesi üzerine mide bulantılarına ve kusmaya engel olmak için kullanılır. Etkin maddesi kusmayı engelleyicidir. Beyindeki mide bulantısına engel olan bölgede etkilidir. Ameliyat sonrası kusmaları ve bulantıyı önlemek için de kullanılabilir. Akut migren kaynaklı bulantı ya da kusmalarda, radyoterapi sonrası yaşanan bulantı ve kusmalarda 1-18 yaş arasında olan genç erişkinlerde ve yetişkinlerde kullanılabilen bir ilaçtır.

Reklam
Reklam

Metpamid nasıl kullanılır?

Alerjik durumları ya da kronik hastalıkları bulunan, epilepsi hastası kişiler, Parkinson hastalığı bulunan kişiler, midede ya da bağırsakta kanama, yırtılma ya da tıkanması olan kişiler ya da farklı nedenlere bağlı olarak hassas bünyelere sahip olan kişiler için kullanımı sorun oluşturabilir. Bu nedenle doktor önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Hamile olanlar ya da hamilelik planlayanların da doktora danışmadan kullanmaması gereken metpamid, alkol ile birlikte alınmamalıdır. Hastanın durumuna göre doktor tarafından doz belirlenir ve yine doktor tarafından belirlenen şekilde kullanılmalıdır.

Metpamid günde kaç defa içilir?

Farklı nedenlere bağlı olarak yaşanan mide bulantıları ya da kusma hissine karşılık olarak kullanılabilen metpamid, doktor tarafından önerilen sıklıkta içilmelidir. İlacın tek bir dozu 10 mg’dir. Etkili bir ilaç olan Metpamid kaç yaş için önerilecekse dozu da buna göre ayarlanılır. Hastanın şikayeti doğrultusunda doktor tarafından tavsiye edilen Metpamid kaç ölçek alınması gerekiyorsa bu dozun dışına çıkılmamalıdır. Genel olarak günde tek doz önerilir ve bir defa içilmesi gerekir. Ancak farklı durumlarda dozda değişiklik olabilir.

Reklam
Reklam

Metpamid kaç saatte etki eder?

Her ilacın olduğu gibi Metpamid’in de yan etkileri olabilir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Farklı yaş grupları için farklı dozlarda ve sıklıkta alınması gerekebilen bir ilaçtır. Bir yaşın altındaki çocukların ise kullanması sakıncalı olabilir. Kullanıldıktan sonra alınan doza göre ağızdan alınıyorsa en geç bir saat içinde, ya da uygulandıktan sonra en fazla 15 dakika sonra etki etmeye başladığı tespit edilmiştir. Etkileri ise yaklaşık bir ya da iki saat sürebilir.

Reklam
Reklam

Metpamid aç mı tok mu içilir?

Doktor aksi bir kullanım talimatı vermediyse Metpamid kullanımı genelde yemek yemeden yaklaşık yarım saat önce olmak üzere aç karnına olmalıdır. Ambalajında yer alan doz pipeti ile birlikte kullanılmalıdır. Uygulama yaptıktan sonra pipet bol su ile iyice temizlenmelidir. İki uygulamanın arasında alınan dozun yükseltilmesi ve kusma arasında altı saat olmalıdır. Bu aranın da azlığı ya da çokluğu doktor kontrolünde belirlenmelidir.