ANKARA (İHA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi, Keçiören-Tandoğan hattında devam ettirdiği metro çalışmalarına hız kazandırmak amacıyla delici ve betonlama işlemlerini kısa sürede gerçekleştiren dev bir köstebeği önümüzdeki ay içerisinde devreye sokacak.
Dev köstebek, yapımı sürmekte olan 10.5 kilometre uzunluğundaki metro hattının, 8.7 kilometrelik çift tünel inşaatında kullanılacak. Şu anda, Dışkapı İstasyonu'nda montaj çalışmaları sürdürülen dev tünel delme makinesi, 450 ton ağırlığında ve 85 metre uzunluğunda olacak. Köstebek, montaj çalışmalarının bitiminden hemen sonra kazı çalışmalarına başlayacak. Keçiören-Tandoğan Metro Hattı'nın 15 Temmuz 2003 yılında yapımına başlandığını ve inşaatın fiziki gerçekleşmesinin yüzde 21 oranında olduğunu belirten Raylı Sistemlerden Sorumlu Proje Müdürü Faik Dikmen, Keçiören Metrosu'nda inşaat çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü, inşaatta kullanılmak üzere alınan tünel delme makinesinin hem kazarak, hem de kazdığı yerleri betonla kaplayarak günde 20 metre tünel yapımı gerçekleştireceğini, bunun da çalışmalara büyük hız kazandıracağını söyledi.
10 bin 500 metre uzunluğunda, Gazino, Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Belediye, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ, AKM, EGO ve Tandoğan olmak üzere, 11 istasyondan oluşan Keçiören Metrosu'nun tamamının yer altından gideceğini ifade eden Faik Dikmen, Mecidiye- Gazino istasyonları arasındaki alanın klasik metot denilen delme tünel yöntemiyle inşaatın büyük bir bölümünün tamamlandığını, hattın geri kalan tünel açma çalışmalarında ise dev köstebeğin çalışacağını kaydetti.
Tünel Delme Makinesi (TBM) 85 metre boyunda 450 ton ağırlığında büyük bir bölümü açılan tünele döşenen ray üzerinde hareket eden 5.9 metre çapında ve her türlü toprak yapısında çalışabiliyor. TBM'nin delici başlığı üzerinde 8 adet merkezde 64 adette merkezden uç kısımlara doğru dizilmiş 72 adet kırıcı özel diskleri yer alıyor. Bu diskler tarafından kırılan veya ufalanan toprak makine sistemi içinde tünel dışına çıkartılıyor. TBM makinesi ortalama 140 santim ilerledikten sonra açılan tünel boşluğuna 140 santim uzunluğunda ve 26 santim kalınlığında özel olarak üretilmiş ve 6 adedi iç çapı 5.24 metrelik bir çemberden oluşturulan, özel contalı beton segmanları otomatik olarak tünelin iç duvarlar yüzeyine yerleştiriliyor. Daha sonra da tünele yer altı sularının sızmasını önlemek üzere özel olarak hazırlanan sıvı beton malzemeyi segman dışındaki boşluklara enjekte ediyor.Günde ortalama 20 metre hızla ilerleyen TBM, delme ve beton işini tamamen bitirmiş olarak tünelden çıkıyor. Tünel içinde 7 teknik personel tarafından çalıştırılan ve dışarıyla kapalı devre TV ile haberleşmeyi sağlayan dev makinenin ortalama ekonomik çalışma süresi 20 kilometre olmasına karşın, başlık üzerinde bulunan 72 adet kırıcı disklerin ve rulmanların değiştirilmesi ve gerekli bakımın düzenli yapılmasıyla çalışma süresi 100 kilometreye kadar çıkarılabiliyor.