Metrobüs'te acı gerçek

Şerif Seyrek iki gün önce hınca hınç dolu bir metrobüste fenalaşarak hayatını kaybetti.

Şerif Seyrek iki gün önce saat 21.00 sıralarında hınca hınç dolu bir metrobüste fenalaşarak hayatını kaybetti.Tıka basa dolu metrobüste kalp rahatsızlığı geçiren Seyrek iki durak arasında son nefesini verdi. Şerif Seyrek'in ölümü bir gerçeği daha gözler önüne serdi: Metrobüs hattı yolcu kapasitesini kaldırmıyor.

Şerif Seyrek iki gün önce saat 21.00 sıralarında oğlu Engin Seyrek'le Mecidiyeköy'e doğru yola çıktı. Duraklarda yolcu sayısı arttıkça fenalaşan Şerif Seyrek, Yenibosna yakınlarında hayatını kaybetti. Seyrek'in fenalaşmasına neden olan kalabalık Metrobüs yolculuğunun bir parçası artık. Öğlen saatleri dışında Metrobüslerde ferah bir yolculuk neredeyse imkansız.Bu olayla birlikte bir kez daha eleştiri oklarının hedefi haline gelen metrobüsle ilgilenen yetkililer ise çaresiz. Beklenenden daha fazla talep geldiği için çözüm arayışı sürüyor. Hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, şu an için en önemli problemlerinin 16.00 ile 21.00 arasındaki yoğunluk olduğunu dile getirdi.Baraçlı dün yaşanan talihsiz olayla ilgili çok üzgün olduklarını ancak yoğunluğun çözülmesinin yakın zamanda mümkün olmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

300 ARAÇ YETMİYOR

İETT Genel Müdürü, günde 600 bin yolcuyu taşımak için 300 aracın sürekli sefer yaptığını ancak yine de yetmediğini belirtti. Ancak sefere yeni otobüsler ekleyemediklerini çünkü hattın kaldırmayacağını vurguladı.Otobüslerin çoğunlukla dolu sefer yaptığını ancak bunun önüne geçmek istediklerinde ise şoförlerin tepkiyle karşılaştığını vurguladı. Baraçlı kapasitenin üzerinde yolcu almak istemeyen şoförlere baskı yapıldığını dile getirdi.Baraçlı'dan aldığımız bilgilere göre Metrobüs hattında üç tip araç kullanılıyor. Phileas tipi araçlarda oturarak 52, ayakta 178 yolcu, Mercedes Capacity'lerde oturarak 42, ayakta 152 yolcu, Mercedes Citaro araçlarda ise oturarak 41 ayakta 95 yolcu taşınabiliyor. Ancak metrobüslerin özellikle yoğun saatlerde bunun çok üzerinde yolcu ile sefer yaptığı ortada.

POLİS GÖRMEZDEN GELİYOR

Kapasitenin üzerinde yolcu taşınmasına İETT yetkililerinin en azından kısa vadede çözüm bulması mümkün görünmüyor.Ancak bunun sorumluluğunu sadece onlara yüklemek haksızlık olur. Çünkü bu usulsüzlüğün kontrolünü İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik ekiplerinin yapması gerekiyor.
2918 sayılı kanuna göre yetki Trafik Denetleme Dairesi'nde. Aynı kanunun 5'inci maddesine göre, taşıma sınırı yani bir aracın güvenle taşıyabileceği yolcu sayısını aşması durumunda durdurulması ve fazla yolcuların başka bir araca aktarılması gerekiyor. Ancak İstanbul polisi kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan tüm toplu taşıma araçlarını görmezden geliyor.

Reklam
Reklam

TRAFİKTEN SORUMLU MÜDÜRDEN SES YOK

Çünkü İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün intenet sitesinde yer alan bilgilere göre 21-27 Eylül 2009 tarihleri arasında yapılan trafik denetlemelerinde 33 bin 133 araç kontrol edildiği bilgisi yer alıyor. Ancak bu 33 bin 133 araçtan sadece 17'sinin sürücüsüne taşıma sınırı üzerinde yük aldığı için ceza kesilmiş. Oysa sadece Boğaziçi Köprüsü'nden önceki son otobüs durağında neredeyse 24 saat nöbet bekleyen trafik ekipleri bile dikkat etse her saat başı 17 sürücüye ceza kesebilir.Bu konuyla ilgili görüşünü almak istediğimiz İstanbul Trafik Denetleme Bürosu Müdürü Murat Şengül'e iki gün boyunca hurriyet.com.tr olarak ulaşamadık. Özel kalemindeki memure hanımdan sürekli toplantıda olduğu bilgisini aldık.