"Mevlana'dan Çağımıza Bakış ve Mevlana'nın Eğitim Metodu"konulu konferans düzenlendi

Adıyaman'da "Mevlana'dan Çağımıza Bakış ve Mevlana'nın Eğitim Metodu" konulu konferans düzenlendi.

Adıyaman'da "Mevlana'dan Çağımıza Bakış ve Mevlana'nın Eğitim Metodu" konulu konferans düzenlendi.

Konferans öncesi Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü makamında ziyaret eden Prof. Dr. Cihan Okuyucu ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan, üniversite onur defterini imzaladılar.

Ziyaretin akabinde Adıyaman Üniversitesi Kültürel Gelişim Topluluğu tarafından "Mevlana'dan Çağımıza Bakış ve Mevlana'nın Eğitim Metodu" konulu konferans düzenlendi. Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç Salonu'nda düzenlenen konferansa Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, fakülte dekanları, öğretim elamanları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Cihan Okuyucu konferansta "Mevlana'dan Çağımıza Bakış" başlıklı konuşmasında 800 yıl önce yaşamasına rağmen Mevlana'yı çağımızda hala güncel tutan nedenler üzerinde durdu.

Okuyucu, şunları kaydetti:

"Bugün Mesnevisi dünyadaki bütün dillere çevrilmiş olan ve düşünceleri insanları etkileyen Mevlana'nın çağımıza iki yönlü mesajı bulunmaktadır. Birincisi ferdi olarak bireyin kendi kendini tanıması, anlamlandırmasına yönelik, ikincisi ise bütün insanlığa yöneliktir. Hz. Mevlana, insanı yerle göğün buluştuğu, bir tarafı göğe, diğer tarafı yere ait olan bir varlık olarak niteler.

Günümüzde global bir köy haline gelen dünyada, farklı etnisitelere, farklı kültürlere sahip insanlar barış ve hoş görü içerisinde yaşayabilmektedir. Eğer böyle olmazsa insanlık yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. İnsanlığı, ailesi, gök kubbeyi ise evi bilmiş bir insan olan Hz. Mevlana'nın eserlerindeki mesajlar, günümüzde insanlık tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmaktadır."

Yrd. Doç. Dr. Süleyman Doğan ise "Mevlana'nın Eğitim Metodu" başlıklı konuşmasında, Mevlana'da eğitimden kastedilenin terbiye, hakikat ise tekdir ve onunda Allah'a ulaşma yolu olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Doğan, şunları kaydetti:

"Hz. Mevlana, akıl ve gönül düşüncesini, bir arada işleyen bir filozoftur. İnsan bu dünyada sadece maddi bir varlık olarak değil, diğer dünyada hesaba çekilecek varlık olarak nitelendirir. İnsan bedenen olgunlaşmasının yanında ruhen de olgunlaşmalı. Hz. Mevlana eğitimcilerin vasıflarını da belirtiyor.

Ona göre eğitimciler ilahi aşka sahip olmalı, gönül ehli olmalı, olgunlaştırıcı olmalı; eğitimci bir güneş gibi aydınlatmalı, yumuşak kalpli olmalı, meslek sevgisine sahip olmalı, mesleğini en iyi şekilde bilmeli, rehber olmalı ve affedici olmalıdır, diyor."

Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konferansın ardından Okuyucu ve Doğan'a teşekkür ederek çiçek hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: