Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin dördüncü gününde, "Günümüzde Yurt İçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları" konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Mevlana'nın 740. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin dördüncü gününde, "Günümüzde Yurt İçi Mevlevihanelerinin Durum ve Konumları" konulu sempozyum gerçekleştirildi. Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Naci Bakırcı, Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda, "Konya Mevlana Dergahı'nın Müze Haline Dönüştürülmesi ve Cumhuriyet Dönemi Onarımları" konulu sunum yaptı. Bakırcı, Anadolu Selçuklu döneminde 1231'de vefat eden Mevlana'nın babası Sultanü'l-Ulema Bahaeddin Veled'in saraya ait Gül Bahçesi'ne defnedilmesiyle, Mevlana Müzesi'nin ilk çekirdek yapısının oluşmaya başladığını söyledi. Mevlana'nın vefatından bir yıl sonra türbesinin inşa edildiğini, türbenin, külliyenin ana çekirdek yapısını oluşturduğunu ifade eden Bakırcı, daha sonra Mevlana'yı sevenlerin, onun yanında olmak istemeleri üzerine aynı bölgeye defnedildiklerini dile getirdi. Mezarların üstünün Karamanoğulları döneminde kubbeyle örtüldüğünü aktaran Bakırcı, şunları kaydetti: "Üçüncü Murat döneminde 'derviş hücreleri' yaptırılıyor. Külliye, Yavuz Sultan Selim'in yaptırdığı şadırvanla tamamlanıyor. Mevlana Külliyesi, 1925'te Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu ile Atatürk'ün isteği üzerine müze olarak ziyarete açılıyor. Müze başarılı şekilde yapılıyor. Halılar, kumaşlar, el yazması Kuran-ı Kerimler çok iyi sergilenmiş ve muhafaza edilmiş. Günümüze gelecek olursak, 1934'te yıktırılan çadırların üst örtüsü 1982'de yeniden yaptırıldı. 1969'da etrafı çevreleyen taş duvarların yapımına başlanıyor ve 1986'ya kadar devam ediyor. 1990'lı yıllara gelindiğinde, şadırvanın üst örtüsü tekrar inşa ediliyor. 1934'te araları açılan derviş hücreleri 2009'da orjinal haline dönüştürülerek, yeni sergi alanı yapılıyor. Bu yıl da Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla öndeki avluya Alanya taşı döşendi. Şadırvanda küçük tamiratlar yapıldı. Müze bahçesinin zemin kodu 30-80 santimetreye yakın düşürüldü. Böylece müzenin görselliği daha da arttı. Yaptığımız çalışmalarda her zaman aslına uymaya özen gösterdik." Toplam 6 oturumda gerçekleştirilen sempozyumda, Kütahya Erguniye, Karahisar-ı Sahib Sultan Divanı ile Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Tokat, İzmir ve Samsun gibi kentlerde bulunan Mevlevihaneler hakkında sunumlar yapıldı. Mevlana Kültür Merkezi'ndeki bugünkü etkinlikler, Mevlevi Dersleri, Sema Ayini ve Türk Tasavvuf Müziği Konseri ile sona erecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: