Mevlüt Çavuşoğlu: Avrupa’nın en büyük sorunu ekonomi değil, artan ırkçılıktır

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın ekonomik sıkıntılardan ziyade en büyük sorununun...

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın ekonomik sıkıntılardan ziyade en büyük sorununun artan ırkçılık olduğunu söyledi. Yabancı düşmanlığının ırkçılık söylemlerinin dışına çıktığını söyleyen Çavuşoğlu, “Artık eylemler olmaya başladı. Almanya’da 9 Türk öldürüldü. Bunların özellikle istihbarat tarafından desteklendiğine dair ciddi şüphelerin olması kaygı vericidir.” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKPM dönem görevi sona eren Mevlüt Çavuşoğlu’nun onuruna Feriye Lokantası’nda yemek verdi. Yemeğe; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, medya yöneticileri ve gazeteciler de katıldı.
Mevlüt Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 yıldır Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne yeni bir vizyon kazandırdıklarını söyledi. Savundukları değerlerin sadece Avrupa içinde değil, Avrupa ötesine de taşıdıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Mecliste yeni bir üyelik statüsü geliştirdik. Ekim ayında tarihi bir karar alarak Filistin’i Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne üye yaptık. Şimdi sırada; Kırgızistan, Kazakistan, Cezair, ve Tunus var.” diye konuştu.
Güven arttırıcı adımlar atılabilmek için parlamenter diplomasisini çok iyi işlediklerini dile getiren Çavuşoğlu, bu süreçte Türk olmanın avantajını çok iyi kullandıklarını aktardı. Türkiye’nin dış politikasıyla, gelenek görenekleri doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, ülkeler arasındaki güveni tesis etmekte çok önemli adımlar attıklarını dile getirdi.
Avrupa’nın en büyük sorunu artan ırkçılık olduğunu değinen Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa; yabancı düşmanlığı, islamafobi, başkalaşma ve ötekileşmeyle uğraşıyor. Artık bu öyle bir noktaya geldi ki bu sadece ırkçı söylemlerin dışına çıktı. Eylemler olmaya başladı. Almanya’da 9 Türk öldürüldü. Bunların istihbarat tarafından desteklendiğine dair ciddi şüphelerin olması kaygı vericidir. Norveç’te 1 kişinin çıkıp yüzden fazla kişiyi öldürmesi ırkçı akımın vardığı noktanın göstergesidir.” ifadesini kullandı.
Fransa meclisi tarafından kabul edilen sözde Ermeni soykırımı hakkında da konuşan Mevlüt Çavuşoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Fransa’da Ermeni soykırımı vardır, yoktur tartışması yok. Bunun tersini söyleyenler, ceza getirilecek, yani insanların en temel hürriyeti olan ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı yasaların bugün meclislerden geçip senatolara gelmesi bunların göstergesinden bir tanesidir. Bunun için tedbirler almak gerekir. Bu konuda mücadele etmenin en etkili yolu kültürlerarası diyalogu dini boyutuyla beraber artırmaktır. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var.”

Reklam
Reklam

TOPBAŞ: TARİHİMİZDE RAHATSIZ OLACAĞIMIZ HİÇ BİR GEÇMİŞİMİZ YOK
Tarihte rahatsız olacakları hiçbir şey olmadığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, Osmanlı'nın gittiği her yere adalet götürdüğünü söyledi. “İnsanı insan olarak tanımışız, yaratılanı yaratandan ötürü sevmişiz ve öyle yaklaşmışız.” diyen Topbaş, Türkiye’nin dünya barışı için en büyük aktör olduğunu belirtti. Türkiye’nin dünyaya bir model arz ettiğini ifade eden Topbaş, “Mevlüt Çavuşoğlu gibi parlamenterlerin oralardaki duruşları, adil oluşları dünyadaki algılama süreci değişti. Tüm bölge için Türkiye bir model olarak seçildi. Bu dönemde dünyada küresel ve bölgesel güçler yer değiştiriyor. Dengeler yeniden oluşmaktadır.” şeklinde konuştu.
Sadece kendi ülkesinin çıkarlarını düşünen yönetim anlayışının geride kaldığını aktaran Topbaş şöyle konuştu: “Dünyanın herhangi bir yerinde olumsuzluğu gördüğü zaman diplomatik nezaketi bir kenara bırakıp ona müdahale etme hakkına sahip olduğunu düşünen devlet adamlığı dönemi başladı. Böyle bir süreçte yönetimde bulunan bizler ve parlamenterler halk üzerinde etkin olan her çevreye büyük sorumluluk düşmektedir.”
Konuşmanın ardından Kadir Topbaş, Mevlüt Çavuşoğlu’na kalem seti hediye etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz