Mevsimsel depresyon Eylül-Nisan başı arasında

Psikolog Aslı Akkan, Eylül ayı sonunda başlayıp Nisan ayında biten Mevsimsel Depresyonun (Seasonal Affective Disorder), erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığının daha yüksek olduğunu söyledi.

İSTANBUL (ANKA)- Amerikan Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolog Aslı Akkan, Eylül ayı sonunda başlayıp Nisan ayında biten Mevsimsel Depresyonun (Seasonal Affective Disorder), erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığının daha yüksek olduğunu söyledi. Yapılan araştırmaların sonuçlarını değerlendiren Akkan, Ekvator’dan uzaklaştıkça semptomlarının arttığı gözlenen mevsimsel depresyonun 17 – 25 yaş aralığında daha çok görüldüğünü kaydetti.

Psikolog Aslı Akkan, yapılan araştırmaların ABD’de 10 milyondan fazla kişinin her yıl bu rahatsızlıkla karşılaştığını, Mevsimsel Depresyonun farklı kentlerde, farklı iklimlerde yaşayan milyonlarca insanı etkilediğine işaret ettiğini kaydetti. Psikolog Akkan, mevsimsel depresyonun belirtileri arasında mutsuzluk, ümitsizlik, isteksizlik, değersizlik hissi, uyku düzensizliği, enerjisizlik ve çabuk yorulma, iştah değişikliği(azalması veya artması), gerginlik, karamsarlık ve hatta ölme isteğinin yer aldığını belirtiyor.

Reklam
Reklam

Psikolog Akkan, mevsimsel depresyonunun önüne geçebilmek için özellikle çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanması, ortamın ısı ayarının kontrol altında tutulması, kişinin gün boyu güneş ışığıyla temasının maksimumda olabileceği aktivitelerde bulunması (sabah saatlerinde yapılacak yürüyüşler gibi), uyku saatlerinin mümkün olduğunca düzenli tutulması gibi önlemler alınabileceğini belirtti. Akkan, tüm bunlara rağmen semptomların devam etmesi ve/veya artması halinde ise bir uzmandan yardım alınmasını öneriyor.

-SEBEPLERİ-

Mevsimsel depresyonun her ne kadar tam sebebi bilinmiyorsa da bu konuda çeşitli hipotezlerin öne sürülüyor.

-Melatonin: Beyindeki epifiz bezi melatonin hormonu üretir. Hormon üretimi karanlık ortamlarda artar. Melatonin hormonu insanın fiziki hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve bitkin yapan doğal bir sakinleştiricidir. Günlerin kısalması ve güneş ışığının azalması melatonin üretimin arttırarak kişiyi daha az enerjik, yorgun, ve isteksiz yapar. Bu da Mevsimsel Depresyona yol açabilir.

Reklam
Reklam

-Seratonin: Kış ayları ile birlikte vücuttaki seratonin üretiminin azalmasının mevsimsel depresyona sebep olabileceği öne sürülüyor.

-Genetik Faktörler: Mevsimsel depresyonun genetik köklerinin olabileceği kişinin ebeveynlerinden birinde mevsimsel depresyonun olmasının kişinin de SAD yaşama oranının 7 de 1 kadar arttırdığını gösteren çalışmalar bulunuyor.