Mevsimsel duygudurum bozukluğu ve kış depresyonu nedir?

Sonbahar bitip kış mevsimine girerken kendimizi hüzünlü hissettiğimiz oluyor mu? Evden çıkmak istememe, kilo ve iştahta değişiklikler, uyku ritminde değişim gibi belirtiler oluyor mu?

Peki depresyonda mıyız yoksa mevsime bağlı bir duygudurum bozukluğu mu yaşıyoruz? Aradaki farkı nasıl anlayabiliriz?

Kış saati uygulamasında bu seneki değişikliğin ardından gün ışığından faydalanma süremiz her kış olduğundan daha da kısalır hale geldi. Sabah uyanıyoruz, işe gitmek için karanlık bir havaya uyanıyoruz. İş çıkışı da aynı şekilde karanlık bir havada eve geliyoruz. Gün ışığından faydalanma süremiz azalıp havalar soğumaya başladığında bazen kendimizi depresyona benzer semptomlar yaşarken buluruz. Peki bu semptomların kışa bağlı depresyon mu yoksa major depresyon mu olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Reklam
Reklam

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu semplomları genellikle sonbahar sonu, kış mevsimi başında başlar ve güneşli bahar ve yaz günleri başladığında sona erer.

Semptomlar nelerdir?

Kişiler arası ilişkilerde sorunlar yaşanması

Reddedilmeye karşı aşırı duyarlılık

Kollarda veya bacaklarda ağırlık hissi

Aşırı uykulu olma veya uykuya dalamama

İştah değişiklikleri (karbonhidrat ve şekerli gıda tüketiminde artış)

Kiloda artış veya düşüş

Sinirlilik

Yorgunluk veya enerji düşüklüğü

Mutsuzluk, isteksizlik ve melankoli hali

Geleceğe dair umutsuzluk, intihar düşünceleri

Bu semptomlarla nasıl başaçıkabiliriz?

Spor veya yürüyüş yapın. Özellikle doğa sporları daha fazla mutluluk hormone salgılamanızı sağlayacak. Aktivite seviyeniz arttıkça mutsuz ve karamsar düşünceleriniz azalacaktır.

Günışı alabileceğiniz aktiviteler planlayın: güneşli havalarda sık sık dışarı çıkın, pencere kenarında oturun, evinizde açık renkli mobilyalar kullanın.

Sağlıklı ve enerji veren bir beslenme alışkanlığı edinin. Karbonhidrat krizlerinizi dengeleyin.

Reklam
Reklam

Zihninizi aktif tutacak, yoğunlaşacağınız ve size heyecanlandıracak yeni bir hobi benimseyin.

Aileniz ve arkadaşlarınızla planlar yapın, beraber vakit geçirin. Sosyal aktiviteler ruh halinizi olumlu yönde etkileyecek, kendinizi daha mutlu ve umutlu hissetmenizi sağlayacaktır.

Belli bir uyku rutini oluşturun ve bu rutine uymaya çalışın. Normal düzeninizin üzerinde uykululuk haliniz varsa bunu control altına alın.

Bir uzmana ne zaman başvurmalıyız?

Bazı günler enerjinizin az olması, kendinizi mutsuz hissetmeniz doğal olabilir. Ancak normalde yapmaktan keyif aldığınız aktiviteleri yapamadığınızı görüyor, günlerce evden çıkmak istemiyorsanız, intihar düşünceleriniz gelişiyor ve bu hiselerle baş etmek için alkol tüketiminizde bir artış gözlemliyorsanız bir uzman yardımı almanızı öneririm. Alanında uzman psikologlar ve psikiyatristler mevsime bağlı depresyonunuzla başaçıkmanızı destekleyecek bilişsel ve davranışsal psikoterapi ve/veya antidepresan tedavisi uygularlar.

Uzman Klinik Psikolog Nurdan Kozan Çakı

Reklam
Reklam