Miktar: 1 çubuk
Kalori (kcal): 41
Yağ (g): 0,01
Karbonhidrat (mg): 10,29
Protein (g): 0
Meyan kökü kellik, hoş olmayan vücut kokusu, ayak mantarı, iltihap, yaralar, depresyon gibi problemlerin çözümünde ve çeşitli enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemlerinden bir tanesidir.
Meyan kökü, antioksidan etkisiyle özellikle kadınların menopoz dönemlerinde oluşan hormonel problemlerin azalmasında etkilidir. Kadınlarda meyan kökü kullanımı ile birlikte özel hormonlar üretilir. Ruhsal hal bozukluğu, sıcak basması, yorgunluk gibi olumsuz durumların daha az yaşanmasını sağlayarak yaşam kalitesinin en üst seviyede tutulmasına yardımcı olur.
Bakterilerin yol açmış olduğu çeşitli mide rahatsızlıklarını (peptik ülser, gastrit gibi) önleyen meyan kökü, kabızlık probleminin de önüne geçer. Gün içerisinde 2 – 3 kez meyan kökü çayı içmek sindirim sisteminin rahatlamasına, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur. İltihap kaynaklı rahatsızlıkların da önüne geçen doğal tedavi yöntemlerindendir.
Meyan kökü içerisinde bulunan glycyrrhizic asit bileşiği sinir bozukluğu, gerginlik, depresyon gibi psikolojik sorunlara sebep olan böbrek üstü bezlerinin çalışmasını düzenler. Kriz anlarında meyan kökü tüketilerek stres yönetimi doğru bir şekilde gerçekleştirilebilir, bu sayede depresyondan uzak kalınabilir. Meyan kökü ayrıca sinirsel rahatsızlıklar için de kullanılan doğal tedavi yöntemlerindendir.
Anti iltihabik özelliğe sahip olan meyan kökü kadınsal östrojen hormonunun faaliyetlerinin düzenlenmesine kolaylık sağlar. Bu sayede özellikle regl döneminde hissedilen yoğun karın ağrıları, şişkinlik, mide bulantıları gibi semptomların önüne geçilir. Meyan kökü ayrıca eklem ağrılarının da giderilmesinde etkilidir. Ağrıların yatıştırılması için çay formunda ya da kaynatılarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Ağrı kesici özelliği ile bilinen meyan kökü boğazda oluşan çeşitli sorunlara karşı da kullanılır. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda meyan kökünden faydalanılır. Boğazlarda oluşan gıcık ve balgamın söktürülmesine de meyan kökünün yardımcı olduğu bilinir. Özellikle boğaz ağrılarına iyi gelmesi meyan kökünün bu tip rahatsızlıklarda kullanılma sebebidir.
Meyan kökü çayının düzenli olarak tüketilmesi kalp sağlığını koruyarak kılcal damarlarda arter plakların büyümesine engel olur. Böylece kolesterol seviyesini ürettiği asitler yardımıyla dengede tutan meyan kökü tansiyon sorunlarına da engel olarak vücut sağlığını korur.
Meyan kökü özellikle cilt üzerinde oluşan uçuk, zona ve ağız içi yaralarının tedavisinde kullanılır. Lapa haline getirilerek uçuklu ya da zonalı bölgeye günde 2 kez sürülmesi bir süre sonra yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Meyan kökünün gargara olarak düzenli kullanımı hem ağız içi yaralarının iyileşmesini hem de ağız içi temizliğini sağlar.
Ciltte oluşan çeşitli hastalıkların (cilt döküntüleri, cilt kuruluğu, kaşıntı, sedef, egzama gibi) giderilmesine yardımcı olan meyan kökünün cilde faydaları oldukça fazladır. Anti iltihabik özelliği bulunan meyan kökü, günde 2 kez cilde uygulandığı takdirde hücreleri yenileyerek cildin daha canlı bir görüntüye kavuşmasını sağlar. Ezilip lapa haline getirilerek sorunlu bölgeye maske halinde uygulanması gerekir.
Meyan kökü yukarıda sıralanan faydaları dışında mide bulantılarına, göğüs problemlerine, kansere, tüberküloz rahatsızlığına da iyi gelir.
Yağ yakımına yardımcı olan meyan kökü, 2 ay boyunca günde 3 gram tüketildiği takdirde vücuttaki fazla yağ kütlelerinin yakılmasına yardımcı olur. Daha etkili bir zayıflama için ise meyan kökü kullanımına devam edilmelidir. Her 2 haftalık tüketimin ardından kullanımına 1 hafta ara vererek vücutta bulunan fazla yağlar yakılabilir.
Vücuda birbirinden farklı faydaları bulunan meyan kökünün birçok tüketim şekli vardır. Bu tüketim şekillerinden bazıları şu şekildedir;
Meyan kökü çayı: Meyan kökü toz haline getirilir. Yarım kahve kaşığı toz, bir fincan kaynar su içerisine atılarak 5 dakika demlenmesi sağlanır. Günde 1 bardak meyan kökü çayı tüketiminin vücut sağlığına oldukça olumlu etkileri olur.
Meyan kökü şerbeti: Bir avuç meyan kökü içerisine 2,5 – 3 litre su eklenir. Tortusu dibe çökene kadar birkaç saat bekletilir. Sonrasında süzülerek sürahilere doldurulup içilebilir. Kolaya benzeyen tadıyla sevilen meyan kökü şerbeti özellikle Adana bölgesinde tüketilen bir içecektir.
Meyan kökü balı: Evde yapılması pek mümkün değildir. Meyan kökünün sıcak su içerisinde kaynatılarak alçak basınçta yoğunlaştırılması ile yapılır. Siyah ve sert bir yapıya sahiptir. Toz veya çubuk halinde satılır.
Çubuklar halinde satılan meyan kökünü ağızda emerek de faydalarından yararlanabilmeniz mümkündür.
Meyan kökü her ne kadar faydaları ile bilinen bir bitki olsa da belirli bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza danışarak kullanmalısınız. Herhangi bir hastalığınız bulunmuyorsa da sürekli kullanım halinde zarar verebileceği unutulmamalı ve ara vererek kullanılmalıdır. Beklenmeyen bir etki görülmesi halinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Meyan kökü içeriğinin etkisiyle cinsel isteği azaltarak cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir.
Çeşitli ilaçlar ile birlikte kullanıldığında yan etkileri olabilir. Özellikle tansiyon, idrar sökücü ve kan inceltici ilaçlar ile birlikte kullanımı vücuda zarar verebilir.
Yüksek tansiyon ve kalp hastalarının meyan kökü kullanımı sodyum ve potasyum eksikliğine neden olur.
Fazla tüketimi eklemlerde ve yüzde ödem oluşumuna neden olabilir.
Hamilelik döneminde meyan kökü kullanımı çocuğun bağışıklık sisteminin zayıf olmasına neden olabilir.
Fazla tüketimi böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Kadınlarda fazla tüketimi halinde baş ağrısı, yorgunluk, bitkinlik ve dalgınlık gibi durumları oluşturabilir.
Meyan kökü şerbetinin fazla tüketimi vücutta eklem ve yüz bölgesinde ödeme neden olabilir. Günde 3 – 4 bardak tüketilmesi halinde kilo problemi ile karşılaşılabilir.