Meyve sebze mamülleri sektörü 2012'de 1 milyon istihdam hedefliyor

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), 2012'de yüzde 10 artışla 200 milyon dolarlık ihracat...

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), 2012'de yüzde 10 artışla 200 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Sektörün bu yıl 1 milyon kişiyi de istihdam etmesi bekleniyor.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet yürüten Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), 2023 ihracat hedefi için sektörde yaşanan sorunları çözerek, sektöre ait 4 milyar dolarlık ihracat hedefi için çalışmalara başladı. Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Başkanı Orhan Gençoğlu, meyve sebze mamulleri olarak ülkeye hiçbir ithal girdisi olmadan net döviz girdisi sağladıklarını belirterek, "UMSMİB olarak 2011 yılı ihracatından yüzde 4 artış ile 187 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik." dedi.
Dolar kurundaki düzelme ve verilecek teşviklerin sektörü canlandıracağını dile getiren Gençoğlu, şöyle konuştu: "Tarım sektöründeki sorunları aşabilmenin iki yolu vardır. Birincisi mevcut toprakların verimini arttırıcı ve kullanılmayan tarıma elverişli arazilerin tarıma açılmasıdır. İkincisi ise katma değeri yüksek ürünler üretmektir." Gençoğlu, hava şartlarının olumsuz gitmesinden dolayı hammadde kıtlığı ve bu duruma bağlı olarak hammadde fiyatlarındaki yüksek artışın 2011 yılı ihracatını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. 2011 yılında yaşanan olumsuzlukların 2012 yılının ilk 6 ayında bir gerileme yaratacağına dikkat çeken Gençoğlu, “Buna rağmen yeni sezonda yapılacak üretimlerle, kur böyle devam edecek olursa ve hava şartları olumlu geçerse Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak yüzde 10 artışla 200 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmaya çalışacağız." dedi.
Meyve sebze mamulleri dünya ihracatının 2023 yılında 192 milyar dolar rakamına ulaşacağını öngördüklerini ifade eden Gençoğlu, kısa-orta-uzun vadede belirtilen öngörülerin uygulanması halinde Türkiye genelinde 2 milyon dekar ekili alanda 100 bin üreticinin ve 850 bin işçinin istihdam edildiği meyve sebze mamulleri sektörünün bu rakamdan alacağı payın 4 milyar doların üzerinde olabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz