Üçüncü ayda bebeğinize verebileceğiniz ek mamalar sebze ve meyve püreleri ve muhallebidir.
Kullanabileceğiniz sebzeler ise, patates, havuç, ıspanak, kabak, kereviz ve bezelye olabilir.
Meyveler de, Portakal ve elma. Muhallebide kullanılacak unlar ise pirinç, buğday, arpa, mısır, yulaf unlarıdır.
Sebze püresi nasıl yapılır?
İki çorba kaşığını dolduracak kadar sebzeyi ilk önce iyice yıkayın. Yıkanmış ve ufak parçalara doğranmış olan sebzeyi bir tencereye koyun, üzeri örtülene kadar sıcak su ile bir tutam tuz ekleyin. 20 dakika kadar kaynatılan sebzeyi bir tel süzgeçten geçirin. Bu şekilde hazırlanmış sebze püresini önce azar azar çocuğa vererek onu püreye alıştırmaya çalışın. Eğer püreyi yemek istemezse biraz daha tuz katın. Yine de istemiyorsa o zaman fazla ısrar etmeyin ve başka sebzeleri deneyin. Bir süre sonra çocuğunuz, daha önce beğenmediği püreyi büyük bir olasılıkla yiyecektir.
Meyve püresi nasıl hazırlanır?
Tam olarak yıkanmış ve kabukları soyulmuş meyveleri rende ya da preste ezebilirsiniz. Başlangıçta elmanın haşlanmış olması çocuğunuzun elmayı sindirmesini kolaylaştıracaktır. Aslında çocuğa verilecek meyvelerin hepsi olgun olmalıdır. Buna rağmen elde ettiğiniz püre koyu bir kıvamda ise içine süt katabilirsiniz.
Muhallebiler nasıl yapılır?
Muhallebide kullanılan un çeşidini zaman zaman değiştirerek, içine bisküvi katarak çocuk için daha çekici bir mama yapabilirsiniz. İshali olan çocuklarda pirinç unu kullanmak daha uygun olur.
Üç aylık bir çocuğun yaklaşık olarak mama saatleri ve yiyecek çeşitleri şöyle olmalıdır:
Saat 06.00 - Süt.
Saat 10.00 - Sebze püresi, arkasından süt ya da şekerli yoğurt.
Saat 14.00-Süt.
Saat 18.00 - Süt. Sütten önce iki çorba kaşığı elma püresi verebilirsiniz.
Saat 22.00 - Süt.
• Çocuğunuza hiçbir yeni besini başlangıçta bir iki kahve kaşığından fazla vermeyin.
• Hiçbir zaman çocuğun tadını bilmediği birkaç şeye birden başlamayı, küçükte alerji ya da başka bir rahatsızlık olursa hangi besinin kendisine dokunduğunu anlayamazsınız.
• Çocuk herhangi bir yiyeceği istememekte direnirse, geçici olarak bırakıp bir süre sonra yeniden vermeye çalışın.
• Vereceğiniz her türlü besinin çok temiz olmasına dikkat edin.
• Çocuk ilk defa yediği sebzeyi olduğu gibi çıkarırsa merak etmeyin, ama ishal ya da kakasında köpük görürseniz doktorunuza haber vermekle birlikte, büyük bir olasılıkla sebzenin çocuğunuza dokunduğunu bilin. Bir süre için o sebzeyi çocuğa vermemek daha uygun olur.