Mezar eşenlere para yardımı

Öteden beri Kağızman ilçesinde mezar eşenlere para yardımında bulunma geleneği devam ediyor.

Öteden beri Kağızman ilçesinde mezar eşenlere para yardımında bulunma geleneği devam ediyor.

Kağızman’da ölenler için mezar eşenlere ve ölüyü defnetme esnasında orada bulunarak ölünün üzerine toprak atan fakir fukaralara ölü yakınları zarflar içerisinde para yardımında bulunuyorlar.

Teknolojik araçların olmadığı zamanlarda kaza ve kürek ile eşilen mezarlar, mezarcılar tarafından eşilmekteydi. Ancak teknolojik araçlar, özellikle kepçeler il ve ilçe belediyeleri tarafından kullanılır hale gelince kişilerin kazma ve kürek eşliğinde eştikleri mezarlar kepçeler tarafından açılmaya başlandı. Böyle olunca da mezar eşerek maddi kazanç elde eden mezarcıların sayıları da azaldı.

Reklam
Reklam

Yine de kepçenin ulaşamadığı yerlerde mezar eşenler mezarı eşerek hem ölünün defninin gerçekleşmesini sağlamakta hem de para kazanmaktalar.

Bu işi gönül rızalığı ile yapan mezar kazıcıları belirli bir fiyat talep etmemekteler. Ölü yakınları zarfların içerisine kendi aralarında belirledikleri bir para miktarını koyarak hazırlamakta ve mezar örtülürken emeği geçmiş olanların ve fukaraların ceplerine zarf ile koymaktadırlar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz