Emekli diplomatın Bodrum Torba’da oturan eşi İlknur Himmelbach’a bugün aralarında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da bulunduğu birçok kişiden destek telefonları yağdı, çok sayıda kişi ziyaret ederek üzüntülerini bildirdi ve Hans Himmelbach’ın mezarına çiçekler konuldu.
Tepkiler üzerine Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, yaptığı açıklamada, "Yabancı vatandaşın Hıristiyan olmasının verdiği bir rahatsızlık söz konusu değil. Burada aile mezarlığına yakın bir gömü işi olmuş. Biz yabancı vatandaşımızın eşine olayı anlattık ve mutabakatını aldık. Bize intikal eden bir sıkıntı söz konusu değil" dedi. Kocadon, olayın abartıldığını ileri sürerek, "Bu haberi Bodrum’a karşı, art niyetli diye düşünüyorum" diye konuştu.
DİPLOMATIN EŞİ KONUŞTU
Başkan Mehmet Kacadon’un bu açıklaması ‘mezar naklinin yalanlandığı’ gibi algılanınca olayın tarafları konuştu. İlknur Himmelbach, eşi Hars Himmelbach’ı, 23 Ekim günü Torba Mezarlığı’nda papaz ve imamın hazır bulunduğu törenle defnettiklerini belirterek, bir hafta sonra gömü yapılmamış bir yere naklinin istendiğini ve şoke olduğunu söyledi. Eşiyle 30 yıl yurt dışında bulunduktan sonra Torba’ya yerleştiklerini ve eşinin çok iyi Türkçe bildiğini belirten İlknur Himmelbach, önce direndiğini, ancak sonunda mezarın nakledildiğini söyledi. İlknur Himmelbach, şunları söyledi:
"Bu olay karşısında büyük bir şok yaşadım. Çünkü Bodrum’u dünyanın en modern merkezlerinden biri olarak biliyorduk. Oysa ki öldüğü zaman belediyeye müracaat ettiğimizde istediğimiz yere gömebileceğimiz söylendi. Cenaze başında İzmir’den gelen papaz ile imam dua etti. Her iki ülkenin geleneklerine göre gömüldü. Bodrum’da ve ülkemde böyle bir olay yaşanacağını 30 yıl önce söyleselerdi inanmazdım. Bu uygulamanın çağdışı bir görüş ve uygulama olduğuna inanıyorum.
NAKLİ SAĞLAYAN NE DİYOR?
Hans Himmelbach’ın annesinin ve yeğeninin mezarının ayakucuna defnedildiği için başka yere naklettiren işadamı Kenan Dayıoğlu, olayda üzüntü duyduğunu söyledi. Dayıoğlu, "Diplomatın ailesi için çok üzgünüm, onları üzmek istemezdim. Ancak bu mezar defnedilirken ne belediye başkanından ne de müftülükten izin alınmış, herkesin inancına dinine saygımız var, onların da bizim inancımıza saygı göstermesini isteriz. Biz yobaz bir aile değiliz" dedi.
Kenan Dayıoğlu ise bugüne kadar bir yabancılar mezarlığı yapılamadığı için bu sorunun yaşandığını belirterek, "Belediye Başkanı, Torba Mezarlığı’nda isimsiz, denizde boğulan insanların gömüldüğü kısma gömülmesi için talimat vermiş. Onlar da götürüp annemin mezarının bulunduğu yerin yanına gömmüşler. Ben bir istavrozun altında duamı etmek istemiyorum" diye konuştu.
BAKAN GÜNAY TELEFONLA ARADI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, akşam saatlerinde İlknur Himmelbach’ı arayarak, eşinin mezarının yerinin değiştirilmesi ile bilgi aldı ve üzüntülerini dile getirdi. Torba’daki evinde DHA muhabirlerine açıklama yapan İlknur Himmelbach, şunları söyledi:
"Eşimle en mutlu günlerimde onu kaybetmenin üzüntüsünü yaşarken kızım ve benim isteğimin dışında mezarının yerinin değiştirilmesi şokunu hala üzerimizden atamadık. Ben Belediye Başkanı’na yardımcılarına mezar yerinin değiştirilmemesini söyledim. Sayın Bakan Günay, akşam saatlerinde beni arayarak yaşanan olaydan ötürü duyduğu üzüntüyü, tüm dinlerin kültürlerin kardeş olduğunu, o şekilde gördüklerini söyleyerek çok çok özür diledi.
Böyle bir olayın yaşanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Günay bu konuyu Başkan Kocadon ile görüşeceğini sözlerine ekledi. Türkiye’nin birçok yerinde olumlu ve özür telefonları alıyorum. Bu olayın bu kadar büyüyeceğini ve önemseneceğini tahmin edemezdim ama aldığım telefonlar ve tepkiler çok olumlu yönde. Birileri birilerini kollamak adına yaptığı bir yanlış adımla bize ve çok sevdiğimiz ülkemize manevi anlamda zarar verdiler. Umarım eşime yapılanlardan ciddi ders çıkartırız."