ANKARA (ANKA)- Kılıçdaroğlu, MGK'nın MİT'e böyle bir görev verip vermediğini sordu.
-SADECE KILIÇDAROĞLU KONUŞTU-
CHP Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında basına kapalı toplandı. Kapalı grup toplantısında tek gündem maddesi vardı ve Kılıçdaroğlu, 1 saate yakın bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu konuşmasında yeni anayasa çalışmaları ve İmralı görüşmelerine değindi.
Edinilen bilgiye göre İmralı görüşmelerini değerlendiren CHP Genel Başkanı,
AK Parti'nin hukuk dışı yöntemlerle İmralı'yla görüşmesinin doğru olmadığını belirterek, "Halka bunları anlatın" dedi. İmralı görüşmelerinde ne konuşulduğunun bilinmediğini, ne tavizler verildiğinin bilinmediğini belirten Kılıçdaroğlu, bakanların bile haberinin olmadığını söyledi.
İmralı görüşmelerinde devletin kanun dışına çıktığını belirten Kılıçdaroğlu'nun, "Devlet muhatap olunca yarın Avrupa'ya gidip terör örgütü dediğinizde size derler ki "Terör örgütüyle müzakereler yaptınız', bu süreç yanlıştır" dediği öğrenildi.
Hükümetin hukuk dışına çıkarak, anayasal suç işlediğini ifade eden Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti'nin hukuk dışı yöntemlerle ülkeyi yönettiğini, bunun ilk defa olduğunu, hukukun ayaklar altına alındığını söylediği belirtildi.
Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, "Sorun tarihi olduğu kadar egemen güçlerin karıştığı bir sorun hale geldi" dedi.
-MGK, MİT'E GÖREV VERMİŞ Mİ?-
Terör konusunda MİT'in devreye girmesinin doğru ve yasal olmadığını ifade eden CHP Genel Başkanı'nın, MİT'in görevlerini okuyarak, "MİT yasasında görevleri sayılmış. Onun dışında MGK'nın vereceği görevleri yapar. MGK bunlara böyle bir görev vermiş mi, vermemiş mi? MGK'da alınan böyle bir karar var mı?" diye sordu.
Çözüm yerinin parlamento olduğuna işaret eden CHP Genel Başkanı'nın, dışarıda da akil adamlardan oluşan komisyonun süreci yönetmesi gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.
-SIZDIRMA POLEMİĞİ-
Edinilen bilgiye göre İmralı görüşmeleri tutanaklarına işaret eden Kılıçdaroğlu'nun, "Görüşmeler PKK'nın silah bırakması yönünde değil, sınır dışına çıkıyor. Sınır dışına çıkma silah bırakma değil. Tutanaklardan bu anlaşılıyor. Dışarı çıkacak o da yasal değil. CHP'nin görüşü doğrudur, bu sorunu CHP çözer, bunlar tekrar başa döner, hukuk dışına çıkıyorlar" dedi.
İmralı'ya giden ikinci BDP heyetinin çıkışta yaptığı açıklamada kullandığı "tutsak" kelimesine dikkat çeken CHP Genel Başkanı, "Böyle bir şey olur mu, bunun üzerinde çok durun" dedi. Edinilen bilgiye göre CHP Genel Başkanı'nın, tutanakların sızdırılması konusunda da, "Onun bilgisi dahilinde olabilir" dediği öğrenildi.
-SÖYLEM BİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ-
Milletvekillerini söylem birliği konusunda uyaran CHP Genel Başkanı, "Farklı düşünceler olabilir ama önce ben konuşayım, parti sözcüsü konuşsun. Çelişkili, kavga eder görüntüsü vermeyin. Son iki ayda partinin oylarında artış var. O görüntüyü vermeyince puanımız artıyor. Çelişkili konuşmayalım, aynı şeyi söyleyelim. Vatandaşa gidin halkın arasında olun. Söylem birliği olsun. Hassas konularda her uzatılan mikrofona konuşmayın" dediği ifade edildi.
Yeni gelişmelerde Genel Başkan'ın, parti sözcüsünün konuşmasının beklenmesi gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, her uzatılan mikrofona konuşulduğunda sıkıntılar yaşandığını, daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
-BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞIYIZ-
Yeni anayasa çalışmalarına değinen Kılıçdaroğlu'nun, vatandaşlık, yerel yönetimler, eğitim dili ve Diyanet İşleri Başkanlığı konusundaki görüşlerin komisyona iletildiğini belirterek, "Başkanlık sistemine karşıyız. Başkanlık sistemi bu parlamentodan geçmez. Başkanlık sistemi rejim değişikliğidir, onun için kabul etmeyiz. Biz parlamenter sistem için onlarla masaya oturduk" dediği öğrenildi. Yeni anayasa çalışmaları konusunda verilen tarihlere işaret eden Kılıçdaroğlu'nun, Bahçeli'nin neden 23 Nisan dediğini de anlamadığını ifade ettiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, anayasa konusunda BDP ve AK Parti'nin anlaştığını da ifade etti.