MGK toplantısı sonrası flaş açıklama

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantı 5,5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan olağan toplantıya Orgeneral Hulusi Akar, ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla katıldı.

İç ve dış gelişmelerin ele alındığı toplantıya geçici hükümetten Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ilk kez katıldı. Öte yandan YAŞ toplantısı sonrasında Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı görevine gelen komutanlar da ilk kez MGK toplantısında yer aldı.

TOPLANTI SONRASI YAZILI AÇIKLAMA

Reklam
Reklam

Milli Güvenlik Kurulu'nun ardından yapılan yazılı açıklamada, 1 Kasım 2015'te icra edilecek genel seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi ve halkın iradesinin her türlü baskıdan uzak bir şekilde özgürce sandığa yansıması için alınacak tedbirler hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu belirtilirken, "Huzur ve barış ortamını bozmaya yönelik terörist saldırıların, milletimizin asırlara dayanan kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatma hedefine ulaşamayacağı vurgulanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun ardından yazılı açıklama yapıldı.

"PARALEL YAPININ YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDAKİ İLLEGAL EKONOMİK BOYUTU İLE MÜCADELE SÜRECEK"

4 maddelik bildiride, vatandaşların huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına müteallik hususların etraflıca görüşüldüğü belirtilerek, "Ülkenin iç ve dış güvenliğine yönelik tehditler ile alınan ve alınacak tedbirler değerlendirilmiştir. Huzur ve barış ortamını bozmaya yönelik terörist saldırıların, milletimizin asırlara dayanan kardeşlik duygularını ve bir arada yaşama iradesini zayıflatma hedefine ulaşamayacağı vurgulanmıştır. Bölücü terör örgütünün, vatandaşlarımızın ve güvenlik güçlerimizin hayatlarına kasteden terör eylemlerinin, yurt içinde ve yurt dışında, demokrasi bilincine sahip, insan hak ve özgürlüklerine saygılı tüm kesimlerce lanetlenmesi memnuniyetle karşılanmış ve terörle mücadele konusunda uluslararası kamuoyu ile yakın işbirliği yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

"Paralel devlet yapılanmasıyla", yurt içinde ve yurt dışında, illegal ekonomik boyutu da dahil olmak üzere sürdürülmekte olan mücadelenin kararlılıkla devam ettirileceğinin belirtildi vurgulanan açıklamada, "Demokratik bir hukuk devleti olan ülkemizde, kanun dışı hiçbir yapılanma ve eyleme müsaade edilmeyeceği, bu tür faaliyetler son buluncaya kadar mücadeleye devam edileceği ve bu mücadelenin hukuk çerçevesinde yürütüleceği ifade edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"AVRUPA'NIN MÜLTECİ AKININA KARŞI ORTAYA KOYDUĞU TUTUM KAYGI VERİCİ"

1 Kasım 2015'te icra edilecek genel seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi ve halkın iradesinin her türlü baskıdan uzak bir şekilde özgürce sandığa yansıması için alınacak tedbirler hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu belirtilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Suriye'de yaşanan gelişmeler etraflıca değerlendirilmiş, sınır güvenlik tedbirleri gözden geçirilmiş; Suriye'nin barış ve huzur ortamına kavuşması hususunda, DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyon güçleriyle birlikte hareket dahil, kararlı istek ve duruşumuzun sürdürüleceği teyit edilmiştir.

Reklam
Reklam

Irak ve Suriye'de konumlanan DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin aynı kararlılıkla yürütüleceği vurgulanmış; Suriye sınırları içerisinde hayata geçirilecek "Terör Örgütlerinden Arındırılmış Bölge" uygulamasının Suriye halkının hayat hakkının muhafazasında önemli bir rol oynayacağı ifade edilmiştir.

Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin yıllardır dirayetle yönettiği mülteci akınına karşı ortaya koyduğu kaygı verici tutum üzüntüyle karşılanmış, bu meseleye temel insan hakları kapsamında yaklaşılması gerektiği değerlendirilmiştir.

Yemen, Libya ve Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ele alınmıştır."