MHP başvuruyu yaptı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adına Devlet Bakanı Faruk Bal, Avrupa Birliği Yasaları olarak bilinen 4771 sayılı Yasa'nın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne dilekçe verdi.

Faruk Bal, Anayasa Mahkemesi çıkışında yaptığı açıklamada, Kanun'un bazı maddelerinin Anayasaya aykırı olduğunu düşündüklerini ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne yürürlüğün durdurulması için bir itiraz dilekçesi verdiklerini, aynı zamanda iptal davası açtıklarını kaydetti. Kanun'un 6 maddesi için 4 ana başlık altında iptal davası açtıklarını söyleyen Bal, 13 maddenin ise kısmen iptalini istediklerini kaydetti. İdam, vakıflar ve anadilde eğitimin Anayasa'ya aykırı olduğu öne sürülen dilekçede 123 milletvekilinin imzası bulunuyor.

Reklam
Reklam

"İDAM CEZASININ KALDIRILIŞI"

4771 sayılı Kanun'un Anayasa'ya aykırı olarak kabul edildiğini öne süren Bal, "Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten önceki terör eylemi failleri lehine özel bir af kanunu niteliğindedir. Anayasa'nın 87. Maddesi TBMM'nin ancak üye tam sayısının beşte üç çoğunluluğunun oyu ile af kanunu çıkarılabilir diyor. Oysa burada böyle bir çoğunluğa ulaşılamamıştır" dedi.

"HUKUKUN GENEL İLKELERİ İHLALİ"

"Kanun'un 4. maddesi azınlıkların yeni taşınmaz mallar edinmesi gibi gözükse de, bu madde ile Medeni Kanun ve Lozan Antlaşması hükümlerine aykırı olarak, azınlık kimliği ile yeni vakıflar kurulmasına da izin verilmektedir" ifadelerini kullanan Bal, kanunların geriye yürümezliğinin, hukuki güven ve hukuki istikrar gibi hukukun genel ilkelerinin bu kanun ile çiğnendiğini öne sürdü.

"DEVLETİN DİLİ TÜRKÇE'DİR"

Anayasada 'Türkçe'den başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez' hükmünün olduğunu hatırlatan Bal, "Bu yeni Kanun ile Türkçe'den başka dillerin öğretiminin söz konusu olacağından bu durum Anayasanın 3. maddesinde ifadesini bulan 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dili Türkçedir' ifadesi ile çelişmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

"YASA HUKUK DEVLETİNE AYKIRI"

Kanun ile egemenliğin kullanımı olan yargı yetkisinin kısmen AB'ye devredildiğini söyleyen Bal, Türk hakimlerinin ve yüksek mahkemelerinin üzerinde bir yargı mercii ihdas edildiğini öne sürdü. Bu durumun Anayasaya aykırı olduğunu belirten Bal, "Kanun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden olan hukuk devleti ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir" dedi.

Açıklamasının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bal, bir gazetecinin Mesut Yılmaz'ın 'Bu kafa ile Avrupa'ya gidemezler' sözünü hatırlatması üzerine, "Biz kafalar arasında ayrım yapmıyoruz. Türkiye'nin üniter yapısını korumaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler: