Mhp Grup Başkanvekili Vural, Suriye Politikasını Eleştirdi

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Suriye’de kadastro çalışması yaptırmayız’ dediğini belirterek,...

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Suriye’de kadastro çalışması yaptırmayız’ dediğini belirterek, “Ya bırak kadastroyu; kadastro bitmiş, parselleşme başlamış. Senin hayali dediğin haritalarda kadastro çalışmaları bitti, şimdi parselasyon çalışmalarına başladılar” dedi.

Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin tarihinin en derin ve en kapsamlı kuşatmasına doğru götürüldüğünü savunan Vural, AK Parti döneminde uygulanan ve adına ‘stratejik derinlik’ denilen dış politikanın, ‘Türkiye’yi nefessiz bırakan bir dış politika haline dönüştüğünü’ söyledi. “Bugün uygulanan bu dış politika Türkiye’yi bir gayya kuyusu içine çekmektedir” diyen Vural, yaşanan gelişmelerin bir sonuç olduğunu söyledi. Vural, bu sonuçların oluşmasını sağlayan dış politikadaki adımları herkesin idrak etmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti milli mücadele ile bir ulus devlet olarak kurulmuş bir devlet olarak, bugün çevresindeki kuşatmayla bugün bu devlet yapılanması çözülmek istenmektedir. Coğrafyamızda oynanan bu kuşatmaların hedefi Türkiye’dir, Türkiye olacaktır. Maalesef Türk dış politikası Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü haleldar edecek bu gelişmeler karşısında öngörüsüz kalmıştır, burnunun ucunu bile görememiştir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“OLUP BİTENLERİ GÖREMEMİŞ BİR BAŞBAKAN HAYRET VERİCİ”

Vural, Türkiye’nin kadim dış politikasındaki temel değerlerin hükümet tarafından yok sayıldığını ve yabancı merkezlerde hazırlanan dış politika projelerinin Türkiye’nin önceliği haline getirildiğini söyledi. Türkiye’nin yanı başındaki Suriye’de olup bitenleri görmemiş bir başbakanın hayret verici olduğunu ifade eden Vural, “Başbakan kalkıp ‘Suriye Kürt Konseyi nedir?’ diye soruyor. Ya Sayın Başbakan, Suriye Kürt Konseyi Erbil’de 10 Temmuz’da buluştuğu zaman kurulmadı mı? 10 Temmuz’da PYD’nin başındaki izim orada değil miydi? 10 Temmuz’da orada Erbil Anlaşması imzalandığı, Kürt Konseyi kurulduğu zaman Sayın Başbakan bu konularda Barzani’ye niye mesaj göndermedi? ‘Böyle bir şeyi kabullenemeyiz’ diye niye söyleyemedi? Bunları öngöremediler” diye konuştu.

Vural, Başbakan Erdoğan’ın, bu Kürt örgütlerini Erbil’e çağıran, ‘birlikte hareket ederseniz size her türlü yardımı yapacağım, sizi kimseye muhtaç ettirmeyeceğim’ diyen Barzani’ye, ‘ne oldu?’ diye Dışişleri Bakanını gönderdiğini söyledi. Vural, “10 Temmuz’da yaptılar toplantıyı, anlaşmayı. Suriye’deki gelişmeler ortada. Günaydın, günaydın. Adım adım fiili olarak anlaşmayı uygulamaya koydular, şimdi Başbakan Barzani’ye Dışişleri Bakanını gönderiyor. Türkiye Cumhuriyeti Barzani’ye o sözlerin ne anlama geldiğini o zaman soracaktı, o zaman Barzani’ye gerekli cevabı vermesi gerekirdi. Ama bugün komşu bir ülkenin böle bir fiili durum karşısında Başbakan adeta milletin gazını almak için ‘nedir bu?’ diye sorabiliyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“KADASTRO BİTTİ, PARSELASYON ÇALIŞMASI YAPIYORLAR”

Erbil’deki ilk toplantının 28 Ocak’ta yapıldığını ve Suriye Kürtleri ile Barzani’nin bu bölgeyle ilgili politikalarını uzun zamandır sürdürdüklerini belirten Vural, “Sayın Başbakan ‘Suriye’de kadastro çalışması yaptırmayız’ diyor. Ya bırak kadastroyu, kadastro bitmiş, parselleşme başlamış, parsel alıyorlar. Senin hayali dediğin haritalarda kadastro çalışmaları bitti, şimdi parselasyon çalışmalarına başladılar” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın ‘müsamaha göstermeyiz’ dediğini hatırlatan Vural, “Irak’ın bölünmesine izin vermeyiz, muhatabımız merkezi hükümettir’ diyor. Ne oldu? Merkezi hükümet nerede? Yok. Varsa yoksa Barzani. Nerede Türkiye’nin kırmızı çizgisi? Hani Irak’ın petrol kaynakları Tüm Irak halkına aitti. Ama bugün Türkiye doğrudan doğruya Irak’ın kuzeyindeki petrolü alıyor ve bu konudaki kırmızı çizgi ortadan kalkmıştır” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Barzani’yi kastederek, “Son olarak söylenen şu ifade çok çirkindir; ‘biz Kuzey Irak’ta bunlara eğitim verdik, bu eğitim neticesinde şimdi onları geri gönderiyoruz’ yaklaşımları bu işin çok daha farklı boyutlara doğru gittiğini gösteriyor” dediğini hatırlatan Vural, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“Günaydın. Nisan’da Barzani ile görüşüyorsun. 10 Temmuz’da Erbil Anlaşması imzalanıyor. Kadastro çalışması yapılıyor, parselasyonu tamamladılar. Başbakan ‘çok farklı boyutlara gidiyor’ diyor. Sayın Başbakan sen bu farklı boyutlara götürtmeyecektin. Demek ki caydırıcılığımız bırakın Irak’a, Suriye’ye Barzani’ye karşı bir caydırıcılığımız bile söz konusu değildir. Barzani’nin elinde adeta oyuncak olunmuştur. PKK oluşumunu destekleyen Barzani’ye Dışişleri Bakanını gönderiyor ve artık ondan medet umar hale gelmiş.”

“KANDİL’E TÜRK BAYRAĞINI GÖTÜRSEYDİN…”

Türkiye’nin doğu ve Güneydoğusunu da içine alan bir Kürt devleti olarak gösteren haritaları gösteren Vural, yıllarca uluslararası toplantılarda bu haritalar üzerinde değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Vural, “Türkiye kuşatılıyor, bu kuşatma Türkiye’yi yeni dayatmalara doğru götürüyor. Sayın Başbakan ve AKP kalkıp diyor ki, ‘eyvallah dememiz mümkün değil’. Bugüne kadar Kandil’e ne yaptın? Kandil’e Türk bayrağını götürseydin, Kandil yılanını başını ezseydin bugün Suriye’de bunu yapmazlardı. Barzani de kendisine sıfır maliyetli bu oyunun içine girmezdi. Maliyetini ben ödeyeceğim, milletim ödeyecek Barzani efendi ABD ve İsrail endeksli güvenlik politikaları çerçevesinde bu bölge bölünecek parçalanacak…İşte haritalar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türk dış politikasının bu kuşatma ile kendi içinden vurulmaya müsait hale getirilidğini ifade eden Vural, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakan defalarca ‘sabrımız taştı, bıçak kemiğe dayandı’ diyen Başbakan başımıza yeni bir Kandil daha açtı. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Artık peynirle devlet gemisi yürütülmez. Lafla yürümüyor bu işler. Başbakanda laf bol ama icraat yok. Hükümeti uyarıyoruz; geldiğimiz bu safhada, attığınız adımların nasıl bir sonuç doğurduğunu görünüz. Sayın Başbakanın bu ifadelerini de bir taahhüt olarak alıyoruz ve buradaki bir oluşuma kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini ve bunu önlemesi gerektiğini ifade ediyoruz.”

“TÜRKİYE KULLANILACAK DEVLET DEĞİL”

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in ‘Türkiye’nin sınırları hayalidir’ dediğini belirten Vural, “Sayın Başbakan sınırlar mı hayali, haritalar mı hayali?” diye sordu. Türkiye’nin sınırlarının kanla, milli mücadele ile çizildiğini belirten Vural, “Şimdi kalkıp adeta yine başbakanı tekzip ediyor Başbakanı Hüseyin Çelik, ‘Dili sürçmüştür, sınırlar değişir’ diyor. Hani toprak bütünlüğünden yanaydınız? Demek ki bu süreç AKP tarafından kontrollü bir şekilde yürütülen bir süreç haline geliyor” dedi.

Reklam
Reklam

Hüseyin Çelik’in Irak gibi Suriye’nin de bölünmesi projesini kabul ettiğini savunan Vural, “İyi polis-kötü polis gibi bir rolle toplum bu sürece alıştırılmak isteniyor” dedi.

Başbakan Erdoğan ve AK Parti’nin, Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) Türkiye’yi bir gayya kuyusuna çektiğini idrak etmesi gerektiğini dile getiren Vural, şunları söyledi:

“Kandili bitirmiştik, bir Kandil yetmez dediler, ikinci Kandil’i getirdiler. PKK’yı bitirmiştik, PKK’yı canlandırdılar, bir PKK yetmez dediler, ikinci PKK’yı getirdiler Suriye’ye. Özerk bölge yoktu, özerk bölgeyi devlet statüsüne getirdiler, yetmez dediler bir de Suriye’ye özerk bölgeyi getirdiler. Bir Kuzey Irak vardı, yetmez dediler, ikinci Kuzey Suriye’yi getirdiler. Hayaldi bunlar, hepsi AKP’nin sayesinde gerçek oldu” dedi.

“DANIŞTAY BAŞKANI DAHA NET AÇIKLAMA YAPMALI”

Vural, Başbakan Erdoğan’ın Danıştay Başkanı ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de, “Başbakan deve kuşu gibi kafasını kuma gömünce görmüyor. Bütün bunlarla ilgili Danıştay Başkanının bir yargı süreci içerisinde ortaya çıkan bu deliller karşısında açıklamalarının yeterince tatmin edici olduğunu ifade etmemiz mümkün değildir. Bırakında bu konuda Danıştay Başkanı kendisini savunsun. Yürütme olarak Başbakanın bir yüksek yargı başkanını savunmasını yargıya müdahale olarak görüyorum. Açıklamalar bu konunun şüphesini ortadan kaldırmamıştır, Danıştay Başkanının daha net açıklama yapma ihtiyacı vardır” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz