MHP: “Kredi kartı aidatı alınmasın”

MHP Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, kredi kartı sahiplerinden yıllık aidat, kart kullanım ücreti, yıllık ücret ve benzeri isimler altında herhangi bir ücret alınmamasını öngören kanun teklifi verdi.

Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinin gerekçesinde kredi kartlarının tüketicinin yaşamını idame ettirme aracı haline geldiği belirtildi.

Kredi kart sayısının Türkiye’de 40 milyon gibi bir rakama ulaştığına dikkat çekilen Teklifte, “Hiçbir kanunu dayanağı olmadan kredi kartı sahiplerinden kart başına 30 TL ile 100 TL arasında ücret alınmaktadır. Tüketiciler birliğinin hesaplamalarına göre bu yolla her yıl 1,6 milyar TL vatandaştan bankalara transfer edilmektedir. Kredi kartı kullanım bedeli adı altında hiçbir hizmet karşılığı olmayan bu ‘aidat soygunu’ Yargıtay kararlarına da aykırıdır. Yargıtay, tutarın haksız şart olduğunu, hangi hizmet için alındığı belli olmayan bu tutarın kanunda yeri olmadığı için yasalara aykırı olduğunu saptamıştır. Üstelik, bu aidatların haksız olduğuna hükmedilmesine ve kanuni yollara başvuranlara bankaların kestikleri paraları iade etmelerine rağmen uygulama devam etmektedir” denildi.

Reklam
Reklam

Teklifte ise kredi kartı verenlerin, kredi kartı sahiplerinden ‘yıllık aidat, kart kullanım ücreti, yıllık ücret ve benzeri isimler altında ücretler alamayacaklarının hükme bağlanması öngörülüyor. Teklife göre, Merkez Bankası, kredi kartlarındaki akdi ve gecikme faiz oranlarını mevduat faiz oranının 1.5 ila 2 katına kadar belirleyebilecek.

ANKA